20 Април 2024, 11:39 Днес (0) | Вчера (10)

Общините губят правото на глас за бюджета си

24 Юли 2012 08:31 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 юли 2012, 09:32

Ролята на сдружението им в новия проектозакон за публичните финанси е сведена до абсолютен минимум

Ролята на общините в процедурата по изготвяне на държавния бюджет ще бъде сведена до минимум. Финансовото министерство няма да бъде длъжно да провежда консултации с националното сдружение на общините по частта на бюджета, която ги засяга, и няма да съгласува с тях правилата за разпределение на отпусканите от централния бюджет субсидии. Отпада и задължителното съгласуване с ресорните министри на стандартите за издръжка на делегираните от държавата дейности.

 

Това показва сравнението между предложения от МФ проектозакон за публичните финанси и закона за общинските бюджети, който ще бъде отменен. Работният вариант на проектозакона бе пуснат за обществено обсъждане без никакво представяне от финансовото министерство, с лаконични официални мотиви и липсваща цяла глава - административно-наказателни разпоредби.

От мотивите към законопроекта не става ясно защо финансовото министерство счита за ненужно да съгласува с НСОРБ частта от държавния бюджет, касаещ общините. Съобразяването с мнението на общините и в момента не е задължително, но наличието на разногласия задължително се отразява в протокол, който се прилага към проектозакона и се разглежда от МС.

Отпадането на задължителното съгласуване с ресорните министри и НСОРБ на стандартите за издръжка на делегираните дейности, каквито са образование, социални домове и др., става на фона на дългогодишни искания за увеличаването им. От сдружението на общините отдавна твърдят, че държавата им възлага дейности, които са недофинансирани и с които общините трябва да се справят със собствени сили. Определянето на критериите и размера на субсидиите за капиталови разходи, в което НСОРБ вече няма да участва, пък редовно повдига въпроси около толерирането на една или друга община.

"Тези текстове са притеснителни. Още се запознаваме с тях и не можем да коментираме законопроекта в цялост, но диалогът видимо се влошава. Притеснени сме и от отпадането на задължителните компенсации за общините, когато след приемането на закона за държавния бюджет на общините се вменяват неосигурени финансово задължения", коментира изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Законопроектът предвижда изрична забрана за приемане на нормативни актове след гласуван закон за държавния бюджет, които да доведат до увеличаване на разходите или намаляване на приходите, но от сдружението се опасяват, че тази разпоредба няма да се спазва. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив