23 Април 2024, 12:03 Днес (4) | Вчера (13)

Общините погват хиляди длъжници за данъка върху колите

29 Декември 2014 08:55 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 декември 2014, 08:56

По закон ще дължат данъци за 5 години назад

Общинските данъчни погват хиляди длъжници, които досега са си спестявали плащането на данъка върху колите. От Нова година общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ, съобщи Нова телевизия.

Гражданите вече няма да се редят на второ място - в общината, за да обявяват собствеността си, но няма и да може да се "скрият".

По закон ще дължат данъци за 5 години назад. Ако годишно налогът им е 100 лева - общо 500. Към това трябва да добавят лихвите - около 50-60 лева и не само. Ще им се наложи да приготвят пари и за глоба - всяка община ще реши каква да е тя.

До момента на практика се оказваше достатъчно да регистрираме колата си в КАТ и можехме да си спестим безнаказано плащането на данъка в общината. Защото при проверка на пътя, никой не иска документ за платен данък.

С новата система общините ще събират повече пари, а хората ще чакат по-малко.

Александра ще е една от последните, на които ще им се наложи да се редят и на още една опашка пред общината. Изненадващо, приятелят й Даниел, който е от Белгия не е изненадан от опашките у нас.

"И при на е същото, трябва да чакаш 2-3 часа”, казва Даниел.

Като Александра с нов номер само от столичния КАТ излизат 500 коли на ден. По празниците може и двойно. Какво обаче ще се случи, ако новият собственик си спести разходката до общината.

"Малко над 900 талона сме издали. – Тези софиянци няма да минат между капките, да си спестят данъците? – Получават информация, за да може да потърсят собственика, да си декларира превозното средство”, обяснява Николай Петров, началник сектор МПС "Пътна полиция” - София.

От Нова година за всяка регистрирана кола в КАТ ще знаят и в общината – вече няма как да си спестим от данъка.

Така в хазната на София може да влязат около 3-4 милиона лева допълнително от данъците, лихвите и глобите. За онези, които си признаят данъчните грехове сами, и навреме, се очаква глобата да бъде минимална – 20 лева. След това може да достигне и до 100.

"Да дадем възможност на хората които не се декларирали да го направят за последно с минимална глоба”, обяснява зам.-кметът София Дончо Барбалов.

От Министерството на финансите са категорични за не повече от няколко часа информацията, от която и да е "Пътна полиция” ще стига до съответната община. Ведомството ще събира и насочва данните за всяка кола в страната. Колко ще са разкритите "спестовници”.

"Всички знаем че има доста голям процент на укриване, т.е. недеклариране на превозни средства. Със системата се предотвратява тази възможност”, казва зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив