28 Март 2024, 10:23 Днес (3) | Вчера (12)

Опасен вирус удря Черноморието

26 Юли 2012 08:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 юли 2012, 09:30

Бум на болни от хепатит А чакат докторите през септември

Бум на болни от чревни вируси, особено на деца, заразили се на морето, отчитат лекарите в цялата страна. Инфекциозните клиники във Варна и Бургас буквално са претъпкани. „Отделението ни е препълнено с обичайните за това време на годината хлапета с температура, главоболие, повръщане и диария. В момента е пикът на така наречения летен грип, който обаче не се предизвиква от грипен щам, а от ентеровирусите“, заяви за „Преса“ шефът на детското отделение в Инфекциозната болница в София д-р Атанас Мангъров. По думите му в момента циркулират основно два вида вируси - ехо и коксаки, които са със сходна симптоматика. „По-нетипичното е, че това лято имаме много малчугани с обриви по дланите, ходилата и афти в устата. Пъпчивият вирус също тръгва от лигавицата на червата, където се развиват всички останали ентерозарази, но е новост за нашите географски ширини“, обясни медикът.

 

 „Иначе сме разделили отделението на сектори - Северно и Южно Черноморие, сектор Гърция, сектор Турция и т.н. Да водиш малки деца, особено на няколко месеца, на море е идиотско. Разбирам, че на майките им е скучно пред блока, но за хлапетата няма абсолютно никакво значение дали ще са на пясъчника в близката градинка или на Халкидики“, категоричен е д-р Мангъров. Според него, водейки децата на курорт, където в момента няма едно свободно легло, рискуваме почивката ни да завърши в болница. „Да водиш отрочето си на детски кът, парти или басейн в момента е равносилно да го заведеш на градина - задължително ще пипне някоя зараза“, убеден е инфекционистът. Дори къпането в морето е по-безопасно, отколкото на басейн, където в малко пространство бъка от микроби и вируси.

 Летният грип обикновено протича леко, като острата му фаза преминава средно за около 4-5 дни. „През първите три обаче задължително трябва да се пази леглото вкъщи, да се мине на диета и да се пие много вода. Ако температурата не спада, а главоболието и повръщането не спрат до седмица, задължително трябва да се потърси лекарска помощ“, съветва д-р Мангъров. Антибиотиците няма да ви излекуват, могат само допълнително да навредят. Същото важи и за хапчетата против повръщане, защото то няма да спре, докато не бъдат възстановени водно-електролитния баланс и алкално-киселинното ниво в организма. „Това става със специални разтвори за орална рехидратация или венозни вливания, ако сте в болница“, добави специалистът.

Макар и в редки случаи, всяко лято има усложнения от ентеровирусите. „Преди три години пламна зараза от морбили, сега имаме вирусен менингит. Въпреки че той не е толкова смъртоносен, колкото бактериалният, изисква навременна и специализирана помощ. В някои случаи вирусът стига до обвивката на мозъка и се развива енцефалит, от който децата умират за часове, защото внезапно спират да дишат, или остават инвалиди за цял живот“, обясни д-р Мангъров. Друго тежко усложнение е миокардитът, когато инфекцията е стигнала до сърцето.    Не повече от 10 деца годишно умират от тези усложнения, добави той.  

След като премине пикът на болни от така наречения летен грип, докторите очакват бум на заразени с хетатит А. „Възможно е дори да бъдат надхвърлени епидемичните стойности, както се случи миналата година в Пловдив“, обясни д-р Мангъров. Той прогнозира най-много болни от хепатит да се появят през септември. „Това е така, защото заболяването има около месец и половина инкубационен период, т.е. пипвате го сега, тръшвате се през септември, а междувременно сте заразили един куп хора“, добави лекарят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив