06 Май 2024, 09:23 Днес (0) | Вчера (1)

Опрощават без дела стари борчове за парно

01 Март 2013 08:37 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 март 2013, 08:39

Над 80 млн. лв. дългове натрупани преди повече от 3 г.

Столичната „Топлофикация” ще ни опрощава стари дългове с над 3-годишна давност само със споразумение, без да завеждаме дело, както досега. Това реши вчера Столичният общински съвет. Така дружеството ще отпише над 80 млн. лв. брадясали борчове на абонатите си. „Според решение на съда сумите с давност над 3 г. не могат да бъдат събрани и затова трябва да бъдат отписани от дружеството”, обясни шефът на стопанската комисия в СОС Николай Стойнев (ГЕРБ).

До месец ръководството на столичното парно трябва да изготви проекта на споразумението, което ще сключва с клиентите.

С потребителите с по-скорошни дългове ще се подписват споразумения за разсрочване, решиха още общинарите. В този случай изрядните платци няма да дължат лихви върху главницата.

Отпадат и лихвите върху прогнозните сметки, като такива ще се начисляват само върху изравнителните.
Софиянци са натрупали общо 200 млн. лева задължения за отопление.

На „Топлофикация-София” беше възложено още да направи нова програма за лоялните клиенти. Такава има и сега, но планираните в нея томболи с награди не са достатъчни, за да мотивират столичани да плащат сметките си редовно. По данни на „Топлофикация” лоялни клиенти са 69% от над 400 000 абонати.

Градският парламент реши още да се проверят всички сметки за парно за декември 2012 г. и да има цялостен одит на „Топлофикация”. Ще трябва да се проверят абонатите, заявили нулево потребление и да се направи междинно отчитане на клиентите, които искат. Ще се търсят варианти за месечно засичане на топломерите.

Това може да става по три начина – дистанционно, безплатно от фирмите за дялово разпределение или клиентите да го правят сами. Общинарите решиха да поискат енергийното министерство да инспектира топлинните счетоводители и да плащат по-солени глоби за грешки.

Създава се и работна група от експерти към Техническия университет, потребителски фирми и организации, която трябва да проверява дали абонатните станции са в изправност и да предложи мерки за подобряване на отчитането.

С декларация общинарите от БСП поискаха местният парламент да уволни ръководството на „Топлофикация”, но предложението им беше отхвърлено. „Не подкрепяме изцяло ръководството на „Топлофикация-София”, но не може да не признаем това, което направиха през последните години – подмяна на 37 км тръби, подобряване на събираемостта и на финансовото състояние на дружеството”, каза лидерът на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив