24 Април 2024, 14:55 Днес (9) | Вчера (6)

Остава таксата за повторно включване на тока

20 Февруари 2015 09:06 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2015, 09:07

Пускат в интернет кой комисар как гласува в новата КЕВР

Абонатите на енергото ще продължат да плащат такса за повторно включване на тока, когато той им е спрян заради неплащане. Това приеха депутатите от Комисията по енергетика, като отхвърлиха предложение на БСП за нейното отпадане. Вчера промените в енергийния закон бяха разгледани на второ четене в комисията.

Предложението на червената парламентарна група не е ново, то беше подготвено от предишния парламент, но така и не се стигна до неговото приемане.

От ГЕРБ обясниха, че не приемат отпадането на таксата за повторно включване, защото, ако не я плащат неизрядните клиенти, ще я плащат всички клиенти на енергото.

Това се получава, защото енергийният регулатор трябва да одобри разходите на ЕРП-тата по повторното включване и да ги вкара в цената на тока.

Енергийната комисия обаче подкрепи три от старите предложения на БСП. Едното предвижда в края на всяко шестмесечие енергото да уведомява клиента, ако консумацията му е скочила с над 50% в сравнение със същите шест месеца на предходната година. Другото пък вменява на енергото да плаща проверката на електромера, поискана от абоната, ако се окаже, че той не е изряден. Ако е изряден, проверката се плаща от клиента. С друга промяна в Закона за енергетиката ЕРП-то вече е длъжно да уведоми клиента, че ще му спре тока за неплащане най-малко три дни преди това.

Всеки абонат може да посочи как иска да бъде уведомен по мейла, със СМС или по друг начин. Ако не избере, енергото ще реши как да го прави.

С други промени, които бяха приети вчера, името на ДКЕВР се променя на КЕВР ­ Комисия за енергийно и водно регулиране. Броят на членовете се увеличава от 7 на 9, като те вече ще се избират от Народното събрание. Занапред цените на тока, газа и парното, и водата ще се определят от два отделни състава в комисията, съответно енергиен и воден. Решенията за цените, както и кой комисар как е гласувал, ще се публикуват на сайта на комисията. Не се допуска комисарите да гласуват "въздържал се”. Решенията на комисията вече ще могат да се обжалват пред окръжните съдилища и пред Софийския административен съд, а не както е сега ­ само пред ВАС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив