29 Март 2024, 16:15 Днес (11) | Вчера (11)

Оставаме без лекари, пенсионери въртят скалпела

07 Юли 2015 08:56 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 юли 2015, 09:01

В Североизточна България липсват ревматолози, неонатолози има само в 5 града

Тотален дефицит на лекари има вече във всички специалности, съобщиха от Българския лекарски съюз за "Монитор" вчера. Цели области са останали без медици от възлови направления. 

Докато в университетските и областните болници все още се намират специалисти, в общинските вече дори хирурзите са кът. Затова на много места там скалпела въртят пенсионирани лекари, установи репортерска проверка. 

В цяла Североизточна България липсват ревматолози. От Русенска до Добричка област няма нито един такъв специалист. Общо 109 са тези доктори за цяла България, половината от тях са в предпенсионна възраст. 

При 252 родилни отделения и болници в страната неонатолози има само в пет града. Това са София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, където са университетските болници. Общият им брой е 42.

Заради дефицитът им здравният министър намали нивата на компетентност на десет болници преди два месеца, тъй като те не разполагат с такива специалисти

Родилните отделения в тях вече получават по-малко пари от здравната каса.

На път сме да останем и без детски хирурзи. За цяла България те са общо 28, като десет от тях са в София, а останалите във Варна, Пловдив и Плевен, където има университетски болници. Цяла Смолянска област, където населението е застаряващо, а селищата отдалечени едно от друго и без добри пътища между тях ендокринолозите са само двама. 171 са общо те в страната, но също са концентрирани в големите градове.

Повечето от лекарите в Смолянската болница "Д-р Братан Шукеров”са в пенсионна и предпенсионна възраст, защото младите лекари се броят на пръсти.

Без по-възрастните колеги не бихме могли да покрием изискванията и да работим по договор със здравната каса, каза нейният директор д-р Марин Даракчиев. Не сме върнали млад медик, ако иска да постъпи при нас, но почти няма кандидати, допълни той.

Родопите и Североизточна България са най-уязвимите региони, в които няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти. В общинските болници трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага  един хирург да си делят три лечебници в три населени места, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Многопрофилните болници изпитват огромни затруднения с младите лекари, които искат да специализират при тях. По смисъла на новата наредба, уреждаща този въпрос, те трябва да им плащат месечно възнаграждение не по-малко от три минимални работни заплати, което прави общо 1140 лв., като отделно се задължават да им внасят здравни и пенсионни осигуровки. Болниците обаче, нямат бюджет за тези разходи, обясни едната част от проблема д-р Грозев. Другата, по думите му е, че лекарите – обучители, които са заварено положение взимат по-малко, между 800 и 900 лева, от новопостъпилите да учат специалност. По тази причина много от тях не се съгласяват да учат младите.

По думите на д-р Грозев, проблемът може да бъде разрешен само, ако се въведе адекватно заплащане на лекарите, близко до това в останалите страни от Европейския съюз.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив