29 Март 2024, 03:02 Днес (0) | Вчера (11)

Падащи камъни и потопи тормозят БДЖ

01 Април 2015 08:56 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 април 2015, 09:00

Особено рискови са 10 отсечки от жп мрежата

Свлачища, снегове и наводнения спряха трафика 13 пъти само за миналия месец по жп линиите в страната, сочи информация от железниците.

Черен за железницата се оказаха 6 и 7 март. Тогава лошото време повреди контактната мрежа, а на релсите паднаха дървета, големи камъни и дори електрически стълб. Прекъснато бе движението между Пазарджик - Стамболийски, Тулово - Змейово, Велинград - Цветино, Разлог - Белица, Якоруда - Аврамово и Цветино - Аврамово В тези участъци има паднали скални маси и паднал електрически стълб върху железния път.

На 6 март по обяд в района на спирка Цепина дерайлира локомотивът на пътническия влак от Добринище за Септември. Причината за произшествието бе удар в скала, паднала върху железопътната линия

Ден по-късно заради снежни преспи не се движеха и влаковете в отсечката Мост-Книжовник, която е част от линията Димитровград-Подкова. Заради лошото време трафикът между Велинград и Добринище бе възстановен чак на 13 март. Заради нанесените големи щети по трасето на теснолинейката до края на април влаковете са с променено разписание.

Инцидент с паднала скала става и на 9 март, когато локомотивът на бърз влак от Варна за София е ударен в движение от скала между гарите Мездра-юг и Зверино. Вследствие машината излиза от релсите с едната си колоос. Същият ден заради подкопаване на устоите на моста от придошлата река Струмешница е спряно движението между гарите Генерал Тодоров и Петрич.

На следващия ден електрическата мотриса на пътническия влак от Горна Оряховица за Стара Загора се удря в паднала скала на релсите между гарите Плачковци и Кръстец и излиза от линията. На 16 март по същата причина рано сутринта е прекъснато движението в същия участък. На 14 март паднали скали спират трафика между Разменна и Храбърско и по този начин става невъзможно пътуването между София и Перник през Волуяк.

3 дни по-късно дизеловата мотриса "Дезиро”, пътуваща от Троян за Левски, се удря в паднала на линията скала в участъка между спирките Абланица и Хлевене.

По данни на Национална компания "Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) 10 отсечки от няколко важни линии са рискови заради свлачища4 от тях са разположени по протежение на линията  Русе – Горна Оряховица – Дъбово. Едно от активните свлачища е в междугарието Плачковци - Кръстец, други са между Кръстец - Радунци, Самоводене - Велико Търново, а последното заплашва гара Плачковци.

По линията София – Мездра – Горна Оряховица – Варна най-застрашен е участъкът между гарите Зверино и Мездра-юг. Откъм Видин рискови са участъците от Димово до Срацимир и от Срацимир до Видбол, уточняват от НКЖИ. По жп трасето между Троян и Свищов опасност от свлачища има по линията от Ловеч до Троян. Особено много са рисковете по теснолинейката Септември - Добринище, където са се активизирали свлачища в участъка от Варвара - Долене - Костандово.

От НКЖИ информират, че кантонерите наблюдават непрекъснато районите, където има най-голяма опасност от свлачища или срутища. За да се намалят рисковете, през повечето от тези участъци влаковете преминават с намалена скорост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив