25 Април 2024, 11:23 Днес (4) | Вчера (12)

Пазарен туризъм за Коледа

22 Декември 2015 08:58 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 декември 2015, 09:02

Ходят на еднодневни шопинг турове в Одрин и за гирлянди в Гърция

Броени дни преди  Коледа българите  в пограничните  райони тръгнаха на празничен шопинг в съседните страни. До 70% намаления примамват нашенци да пазаруват в Румъния. Предколедното пазаруване на един мост разстояние е в разгара си. В един от най-големите аутлет центрове може да се купят изгодно маркови дрехи или аксесоари, коментират русенки. По думите им при единични бройки е възможно да се открият дори 90 на сто по-евтини стоки. Освен това реално по-изгодно излизат някои от дизайнерските дрехи и облекла по моловете. Сред туроператорските оферти продължават да са хитови предложенията за еднодневни или двудневни екскурзии по магазините в румънската столица. Задължително в тях присъства посещение на търговския център за китайски стоки "Червения дракон". Разнообразието на продуктите е голямо, а цените са конкурентоспособни на пазара, коментират шопинг екскурзиантите. Най-често нашенци пътуват до северната ни съседка, за да си купят стоки за дома, дрехи, или обувки от магазините в румънската столица. Повечето организирани пътувания са еднодневни, като включват обиколка и на забележителностите на Букурещ. Могат да се намерят оферти също така за уикенда с една нощувка. Например от София подобни екскурзии в интернет се предлагат за около 120 лв. Пазаруващи признават, че шопингът е най-предпочитан покрай големите празници, когато очаквано има по-големи отстъпки и промоции на различни стоки. Затова на пазара в съседния на Русе град Гюргево често може да се чуе българска реч. Най-хитови за нашенци са тамошните сирена. Домашните изделия се продават със сертификат, обозначени са с името на производителя и срок на годност. В Русе добре познати са също румънските козунаци и гевреци, направени от козуначено тесто.
Преди Коледа и Нова година много хора се възползваха и от организирани шопинг турове до Одрин за един ден. Еднодневната  екскурзия позволява разглеждане на туристически обекти и възможност за коледно и новогодишно пазаруване, а туристите имат  възможност да опитат уникалния вкус на турското кафе насред Одринската чаршия и да посетят  двете  български църкви "Св. Георги Победоносец" и "Св. св. Константин и Елена" и  джамията "Селимие" в Одрин.  Но тъй като целта на пътуването е да се пазарува, най-дълго време туристите прекарват сред атмосферата на одринската "Капълъ Чаршъ" и обиколят одринските безистени. В Турция българите най-често си купуват прах за пране и омекотители, защото са  по-евтини, отколкото у нас. Кожените изделия също са на по-добра цена. В торбите попадат  разнообразие от ядки, баклава, локум, кадаиф и пишмание, прежда, която е 100 грама за 1 турска лира.  У комшиите има и красиви декоративни сапуни с най-различни форми и аромати, подходящи за подарък или сувенир. Често се носят и наргилета, но повече за декорация, отколкото за употреба. Добрите домакини налитат и на кори за баници, а те вървят също много евтино по 1 турска лира за кило. Локум, баклава, кори за баница и други изкушения може да се напазаруват и при спирка на "Хаджията".
Преди Коледа по традиция от няколко години насам пък хасковлии отскачат до Гърция, за да си напазаруват красиви гирлянди и коледна украса. За да напълнят чантите с всякакви светещи, пеещи и висящи украси, ивайловградчани ходят предпразнично задължително до съседен Кипринос, който им е една ръка разстояние. За да намерят най-доброто за украсата на дома си, пътуват до гръцко и жителите на областния Хасково. Въпреки че гръцката украса далеч не е по-евтина от тази, която се предлага на родния пазар, хората я предпочитат, защото е по-ефектна и по-качествена. На първо място от гръцкия Коледен пазар в чантите на българите влизат светещите маркучи. В зависимост от дължината и ефектите на светлините им те варират от 10 до 100 евро. В челото на предпочитаните коледни артикули от българите са и гръцките коледни венци за външните врати, които в съседната държава са много пищно украсени, а и не са по-скъпи от предлаганите китайски майстории на нашия пазар. Освен заради украсата обаче нашенците използват и солидните коледни намаления на хранителните стоки и стоки за бита. По това време например можеш да си купиш качествени гръцки спагети само за 70 евроцента, да си напазаруваш литър портокалов сок за 60 евроцента, да се снабдиш с прах за пране в разфасовка от 10 или 20 килограма за сума между 3,70 и 8 евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив