09 Май 2024, 10:42 Днес (3) | Вчера (10)

Парламентът запълва последните си дни с лобистки закони

06 Март 2013 09:01 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 март 2013, 09:04

В дневния ред няма нищо от исканията на протестиращите

Последните си работни дни парламентът ще запълни с гласуване на лобистки закони, вместо да се вслуша в дневния ред на протестиращите. В програмата за седмицата не присъства Изборният кодекс, но затова пък първа точка е второто четене на промените в Закона за ДДС. С тях депутатите за пореден път преправят друг закон - за хазарта. Така насред политическата криза първа грижа на народните избраници е да отменят специалните условия към чуждестранни лица, които искат да организират хазартни дейности у нас. На дневен ред е и Законът за туризма, след като миналата седмица се намери време да се разреши строежът на изкуствени острови в морето.

Все пак в програмата са включени и два закона, които касаят пряко гражданите. На второ четене ще се гласуват промените в Закона за защита на потребителите, които предвиждат сключването на договори с кабелни и интернет доставчици да става само с писмено съгласие на клиента, а не по телефона. Освен това към договора ще се прилага списък с предлаганите тв програми, който ще може да се изменя само с одобрението на потребителя. Поправките бяха посрещнати на нож от доставчиците, според които така само излишно се бюрократизира работата им. Вчера Асоциацията на кабелните оператори дори заплаши с поскъпване на услугите, ако промените в закона влязат в сила окончателно. В пленарната зала влиза и Законът за правната помощ, чрез който се разширява кръгът на социално слабите граждани, които могат да ползват служебна защита.

"Атака" и БСП пък ще се опитат да се възползват от ситуацията. По правилник днес те имат право да предложат точки в дневния ред на НС. "Атака" ще предложи решение, с което да се даде едномесечен срок за одържавяване на ЕРП-тата. Социалистите отново ще настояват за мораториум върху всякакви сделки и строителство в имоти по Черноморието. Отделно те ще предложат в дневния ред да влезе и мораториум върху всички разпоредителни сделки както на правителството в оставка, така и на бъдещия служебен кабинет.

------ЕКЗОТИКА

В деловодството на парламента отлежава проект за поправка на Изборния кодекс на независимите депутати Стоян Иванов и Кирил Гумнеров, който сега се оказа в съзвучие с исканията на протестиращите за отмяна на партиите. Текстовете предвиждат всички граждани, без разлика на партийна принадлежност, да могат да участват в изборите за НС единствено чрез национални инициативни комитети. В мотивите на вносителите се казва, че българските гражданите не са мотивирани да гласуват, защото са дискриминирани от политическите партии. Предвижда се "създаването на национални инициативни комитети, които да регистрират граждански кандидати в многомандатните избирателни райони, да организират предизборната им кампания, да стартират народното събрание и да се саморазпуснат". Така новоизбраните депутати ще са свободни да се ръководят само от съвестта и убежденията си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив