03 Май 2024, 12:42 Днес (0) | Вчера (13)

Паякът събра 1270 коли от тревата

11 Ноември 2014 09:03 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 ноември 2014, 09:04

Слагат бариери в Борисовата градина. Пращат електрони фишове по пощата

Нагли шофьори паркират всеки ден колите си в градинки, паркове и детски площадки в София, а паякът е събрал 1270 автомобила от тревата. Това показва справка на Столичния инспекторат. Всеки ден инспекторите обхождат районите и налагат съответните глоби за това, че колата е оставена в тревата или до катерушките. Отделно служителите разполагат и с един паяк, който да въдворява ред в парковете, като на ден той успява да захапе едва по 9 коли.

За вдигане на автомобили от зелени площи и детски площадки се работи и по сигнали на граждани, подадени

на горещия телефон 02/9875555

Все повече хора сигнализират за нарушители, които са паркирали колите си върху тротоарите така, че майките с колички не могат да минат и са принудени да се разхождат по улиците, разказаха от общината. Столичани ставали все по-непримирими към паркираните коли в детските площадки, дори ако возилата са оставени върху асфалтиран участък, а не в тревата.

Преди седмици инспекторите проведоха акция в жк "Яворов”, където между блоковете 8, 10, 17 и 20 шофьорите често оставяли колите в градинката и пречели на децата да играят. След засилени проверки на инспекторите от район "Средец” са констатирани и глобени над 30 нарушители, паркирали неправилно.

В момента глобата за паркиране в зелена площ, паркове и градини е от 100 до 500 лв., докато

санкцията с фиш е от 20 до 50 лева

Ако някой си остави колата на място за хора с увреждания, а няма специалния стикер, който му дава това право, може да отнесе глоба от 300 до 500 лева.

Общината има идея да въведе и електронни фишове за наглите шофьори, които паркират колите си в градинки, по тротоари или кръстовища. Снимките ще се правят от служители на Центъра за градска мобилност, които ще дебнат за неправилно спрени автомобили, и после ще се изпращат на собствениците. Идеята е "честитките” с фишове да заменят репатрирането с паяците, които шетат извън платените зони в града. Така столичани, вместо да се бъркат с 60 лв. за паяк, ще плащат глоба по фиш от 20 лв. до 50 лв. Тази практика се прилага успешно не само в редица европейски страни, но и в Пловдив, Бургас, Русе. До крайната мярка се стигнало, след като служители на КАТ обяснили в комисията по транспорт, че на територията на София паркират около 300 000 нарушители на ден.

Слагат бариери в Борисовата градина

Бариери и бетонни саксии ще спират движението на автомобили в Бори-совата градина в столицата. Това предложение е част от мерките, които подготвя работна група за ограничаване на достъпа на автомобили в парка. Според една от тях кашпи трябва да се разположат по северната алея, а колите да имат достъп само до южната алея. Там обаче ще се преминава със светофар пред зала "София” и при "Парк-хотел Москва”. Подвижни антипаркинг колчета пък ще препречват пътя при входа от бул. "Драган Цанков”. Пиломатите ще контролират  дистанционно или автоматично, след като номерата на автомобилите се въведат електронно. Всички други няма да могат да си оставят колите по алеите, докато ритат мач или играят тенис. Така ще се осигури достъп до тенис кортовете и игрищата на "Спортна София”. Сред мерките, които тепърва СОС ще обсъжда, е и довършване на подземния паркинг до БНР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив