05 Май 2024, 00:38 Днес (1) | Вчера (0)

Пенсионната реформа не мина в бюджетната комисия

12 Юни 2015 08:52 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2015, 09:05

Вотът в пленарна зала ще зависи от гласовете на БДЦ и независими

Представяните за консенсусни промени в пенсионния модел не получиха подкрепа на първо четене в комисията по бюджет и финанси в НС - знак за предстоящо напрегнато гласуване и в зала. По предложените от кабинета промени в Кодекса за социално осигуряване в комисия се въздържаха депутатите на Патриотичния фронт, ДПС и "Атака", а БСП бяха против. Така депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ не успяха да осигурят необходимата подкрепа за проекта.

Отрицателното становище на комисията по бюджет и финанси по проекта не е формалност, макар че тя не е водеща по него, защото предложените промени се простират във времето и ще оказват сериозен ефект върху бюджета на държавата години наред. Още в началото на заседанието обаче двамата депутати на Патриотичния фронт Емил Димитров и Християн Митев обявиха, че се въздържат и напуснаха заради заседания на друга комисия. Димитров и Митев не дадоха никакво обяснение за отрицателния си вот. От ДПС не дадоха подкрепа, защото считат проекта за еклектичен и съставян с цената на сериозни компромиси. "На второ четене сме готови да подкрепим мерки, които отговарят на три условия - водят до увеличаване на пенсиите, улесняват процедурата по пенсиониране и водят до по-ефективни разходи", коментира Алиосман Имамов. Депутатите на БСП не коментираха текстовете, защото имат собствен проект. В крайна сметка гласовете "за" се оказаха 8 при 3-ма против и 6 въздържали се и проектът бе отхвърлен, като за това допринесе и отсъствието на депутати на ГЕРБ от заседанието.

Не е ясно каква ще е съдбата на проекта в зала, защото от Патриотичния фронт са категорични, че не могат да подкрепят предложеното увеличаване на пенсионната възраст. Според лидера на патриотите Валери Симеонов тази позиция е принципна и няма нищо общо с течащите преговори по поставените от фронта условия за запазване на подкрепата към кабинета. "Не търсете под вола теле, в предизборната ни програма сме поели ангажимент възрастта за пенсиониране да не се увеличава", коментира пред "Сега" Симеонов. При липсата на подкрепа от страна на патриотите вотът би зависел от депутати на БДЦ и независими, освен ако кворумът и отсъствия от залата не улеснят приемането на проекта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив