29 Март 2024, 14:54 Днес (9) | Вчера (11)

Печелиш поръчка - черпиш военните

03 Юли 2013 08:54 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2013, 08:57

От години търговците на оръжие дават пари под формата на дарения на военните, за да си организират празненства

Тясна връзка между командирите на армията и фирмите, които търгуват с Министерството на отбраната, показа проверка на "Труд". От години търговците на оръжие дават пари под формата на дарения на военните, за да си организират празненства.

 

Схемата е елементарна. Преди Гергьовден или друг голям армейски празник командирите звънят на шефовете на фирмите, които постоянно участват в конкурсите по обществени поръчки в армията. Обикновено ги молят за суми между 500 и 1000 лв., за да "се почерпят за празника". На дарителя се издава и договор за дарението.

Отбраната крие донорите си

От Министерството на отбраната се съгласиха да дадат само общата сума на даренията за миналата година, но категорично отказаха да назоват имената на фирмите, тъй като "не били питани дали са съгласни да бъдат оповестени".

"През 2012 г. по договори на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити с юридически и физически лица са получени следните дарения:

Сухопътни войски - дарения в размер на 23 800 лв. за подготовката и организирането на мероприятия, свързани с празника на Сухопътните войски, както и с празниците на военните формирования, родовите и специалните войски в техния състав. Даренията са направени от общо четиринадесет фирми.

Национален военноисторически музей - дарение в размер на 16 700 лв. за реставрация на експонат - самолет "Арадо" 196 А-3, намиращ се на територията на филиал "Музей на авиацията"-Крумово.

Гвардията с нови носии

Национална гвардейска част - дарение в размер на 1 000 лв. за закупуване на фолклорни костюми за нуждите на Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Съвместно командване на силите - дарение в размер на 200 лв. за организиране и честване на 60 години от създаването на военно формирование 42610 в Козарево.

Военните формирования в състава на Военноморските и Военновъздушните сили са получавали финансови средства под формата на спонсорство през 2012 г., отговарят от МО.

За сравнение през периода периода 1 януари - 31 декември 2010 г. по договори са получени следните дарения: Военномедицинска академия - 13 900 лв.; Национална гвардейска част - 4 400 лв; ВВС - 1 334 лв; Сухопътни войски - дарения в размер на 21  856 лева.

Благодарности под формата на банкети

След отказа на МО да даде имената на фирмите, които даряват военните, "Труд" се свърза с десет от най-големите компании, които почти всяка година участват и печелят конкурси, организирани от Министерството на отбраната. Девет от тях признаха, че редовно дават по 500 или 1000 лв. за банкети на военните.

(Имената на фирмите се пазят в редакцията. Не ги разкриваме, тъй като собствениците им се притесняват, че ще загубят бизнеса си с МО - бел.ред.)

Само от една фирма, работеща в сферата на телекомуникациите, заявиха, че са получавали оферта да дарят пари, но твърдо са отказали.

Сумите, които командирите получават, за да организират празненствата, не са големи и не са в разрез със Закона за отбраната и въоръжените сили. Там изрично има текст, в който се посочва, че средства могат да се набавят и от дарения.

Сумите, които командирите получават, за да организират празненствата, не са големи и не са в разрез със Закона за отбраната и въоръжените сили. Там изрично има текст, в който се посочва, че средства могат да се набавят и от дарения.

Въпросните дарения обаче могат да бъдат мотив военните да поискат да им бъдат закупени точно определено въоръжение и техника, тъй като това е най-подходящо за изпълнението на техните задачи.

Командирите на армията задължително участват и в комисиите, които определят победителите от проведените конкурси. Те имат пълната информация и за писането на заданията и спецификите, преди да бъде обявена дадена обществена поръчка.

А етичният кодекс?

В началото на 2010 г. беше приет и Кодекс на етичното поведение на военнослужещите и цивилните служители от МО, структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия.

Основната му цел беше да се посочат принципите на етично поведение на военнослужещите и цивилните служители както по отношение на бизнес контактите, така и при взаимоотношенията на работното място, за предотвратяването на корупционни практики и пораждането на конфликт на интереси.

Кодексът дава определение на термина "бизнес контакт". Според дефиницията на МО това е "контакт между служител (военнослужещ или цивилен) с един или повече представители на бизнеса и/или частни лица в официален контекст или в контекст, свързан с ролята на служителя в качеството на представител на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия като клиент на съществуващ или потенциален доставчик при закупуването на стоки и услуги, преговори за възлагане на договор, покани за участие в тръжни процедури".

Според кодекса конфликт на интереси възниква, когато служител има частен интерес или е свързано лице и това може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Под частен интерес се разбира всяка облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Страх от медиите

В кодекса е записано, че ако има колебание дали поведението на дадено лице е неприемливо, съответният служител трябва да си зададе следните въпроси:

Тези връзки или взаимоотношения могат ли да излязат на светло, да бъдат отразени в медиите или да представляват свободнодостъпна информация в рамките на организацията?

Основателен ли е изборът на действие?

Оказва се обаче, че твърде малко висши военни са чели етичния кодекс и го спазват. Или по-скоро са се успокоили, след като са си задали контролните въпроси за теч към медиите.

От няколко години работи и съвет по антикорупция към МО. Той непрекъснато отчита високи резултати. Нали министерството крие дарителите си? Важното е да има пари за банкети.

ДОКЛАД: ВИСОК РИСК ОТ КОРУПЦИЯ В АРИМЯТА

Рискът за поява на корупционни практики в Министерството на отбраната, второстепенните бюджетни разпоредители и структурите, подчинени на министъра на отбраната, е висок.

Това е изводът, който е направен в доклада за оценка на корупционния риск в отбранителния сектор. Докладът е изготвен от Веселин Маринов, главен инспектор на Министерството на отбраната, и ген.-лейтенант Стефан Василев, зам.-началник на отбраната. Той е поръчан от служебния военен министър Тодор Тагарев.

"Труд" получи документа по Закона за достъп на обществена информация.

След направения анализ са предложени три основни мерки. Първите са краткосрочни и в тях е посочено, че трябва да има пълна прозрачност на клаузите в договорите между МО и фирмите, както и те да бъдат публикувани на интернет страницата на ведомството.

Това се отнася и за договорите за спонсорство. Препоръчва се да бъдат организирани семинари, в които военнослужещите и цивилните служители да бъдат запознати с корупционните рискове при осъществяването на работата им.

Предлага се и представители на Военна полиция да участват в комисиите, които разглеждат и оценяват предложенията на участниците в обществените поръчки. Изложена е необходимостта да бъдат използвани външни експерти при оценяване на военна техника и въоръжение, за да се търси по-голяма обективност в цената. Настоява се да има и по-голям контрол за хората, които оценяват военните за изпращане на мисии зад граница.

ТОТОТО И БЕХ ДАВАТ КОЛИ И ПАРИ НА ПОЛИЦИЯТА

Родната полиция си остава институцията, която получава най-много дарения. Само за първите три месеца на тази година МВР е прибрало дарения под различна форма, които се равняват на 1 256 156 лв. Това се вижда от отчета на вътрешното ведомство, който е публикуван на интернет страницата му. Преди две години бившият вътрешен министър Цветан Цветанов забрани МВР да получава дарения от частни лица, след като се оказа, че пари, бензин или други вещи полицията е получавала от осъдени или разследвани лица или фирми. Така само държавните фирми и общините останаха с възможност да дават на полицията.

От отчета се вижда, че за три месеца МВР е получило коли, чиято левова равностойност се равнява на около 300 000 лв.

Най-много коли - за 148 464 лв., е дарил Българският спортен тотализатор. Договорът е бил сключен на 22 януари 2013 г. Министерството на финансите регулярно дарява вътрешното ведомство също с коли. За първото тримесечие МФ е сключило четири договора, с които се узаконяват дарените от финансовата институция автомобили за националната полиция.

Българският енергиен холдинг, шапка на затъналата в дългове държавна енергетика, също е дарил на СДВР през февруари 10 000 лв. Тогава в страната се вихреха денонощни протести на гражданите заради високите цени на тока и парното. Протестите бяха и срещу енергийните монополисти. Също през февруари СДВР е получила парична помощ в размер на 11 115 лв. от страна на "Булгартрансгаз" ЕАД.

Най-сериозни дарители си остават общините, които всеки месец дават пари на местните РПУ за бензин, за резервни части на колите и за ремонти на сградите на полицейските участъци.

Прави впечатление, че посолството на Израел регулярно от години дава пари на МВР. През март от страна на посолството да дарени близо 20 000 лв. Основнен дарител си остава и фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) ЕООД. Тя е 100% собственост на МВР.

Отчетите на БМВ в периода 2006-2011 г. показват, че колкото по-лоши са финансовите му резултати, толкова повече то "дарява" на своя собственик. Положението става особено абсурдно през 2011 г. , когато под различна форма са дарени 6.6 милиона лева. Това е рекордна сума за периода, за който изобщо има публикувани финансови отчети. Те показват още, че през 2011 г. БМВ записва и рекордна загуба, която достига 2,083 милиона лева.

Печалбата на фирмата идва основно от продажба на регистрационни табели за автомобили. В тази дейност МВР е направило собствената си фирма монополист на пазара. Над 40% от приходите на БМВ обаче отиват обратно в МВР под формата на дарения.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив