Причината е желанието на производителя да увеличи теглото и оттам - цената, която получава за стоката си
Пилешкото месо, което се продава у нас е с 50% вода и увеличено количество сол, твърдят експерти, позовавайки се на проучвания на европейски специализирани лаборатории. Причината е желанието на
производителя да увеличи теглото и оттам - цената, която получава за стоката си. Само европейски лаборатории показват точното съдържание на пилетата ни.
Проверка на БНТ показа, че три пилета, закупени от наш магазин, при еднакво печене дават същия резултат – едното от тях е с най-много вода, въпреки че цената е средната.
Според Пламен Моллов, шеф на Агенцията по безопасност на храните, наличието на вода не е опасно за здравето на хората и затова не се отчита от лабораториите ни.
Според него, в българските пилета няма случаи на установени антибиотици, които да застрашават здравето на българите. Моллов посъветва купувачите да не избират месо само по най-ниската цена и да
предпочитат утвърдени марки и производители.