22 Май 2024, 01:39 Днес (0) | Вчера (4)

Плащаме глоби на КАТ без такса

05 Август 2013 09:03 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 август 2013, 09:07

Хората могат да плащат услуги, глоби и справки чрез терминали и в по-големите градове. С новата система се спестяват минимум по 2 лв. банкова такса

Спираме да плащаме такси на банките за издаване на лични документи и глоби в КАТ.

402 ПОС терминала вече са монтирани в областните дирекции на МВР в страната и поделенията на КАТ. Всички 9 РПУ-та в столицата са оборудвани с устройствата за директен превод чрез дебитни и кредитни карти. Още 9 има в приемната за граждани на КАТ в "Дървеница" и в дирекция "Миграция" на бул. "Мария Луиза", казаха за "24 часа" от МВР.

Хората могат да плащат услуги, глоби и справки чрез терминали и в по-големите градове. С новата система се спестяват минимум по 2 лв. банкова такса

за издаване или смяна на шофьорска книжка, лична карта или международен паспорт. Такава е най-ниската такса на една от банките за тези услуги.

30 ст. събират банковите клонове за превода от таксата от 1 лев за смяна на шофьорски талон и 60 ст. за годишен технически преглед.

С 2 лв. повече ни излиза, ако трябва да платим санкция до 50 лв. за нарушаване на правилата за движение. Шофьорите, които са хванати да карат без гражданска отговорност, дължат на банката 16 лв. при превода на глобата от 400 лв., предвидена в закона. Чужденците, които искат и получават удостоверения за временно или постоянно пребиваване у нас, също могат да избират дали да внесат парите за услугата по банков път или чрез ПОС терминал.

Въвеждането на ПОС устройствата в структурата на МВР започна през май и се очаква

до края на годината да бъдат оборудвани всички от подразделенията му.

Преводите за хората са безплатни, защото разходите се поемат от държавата. Според споразумението с банките Министерството на финансите им плаща по 66 ст. за трансакция и по 30 лв. на месец за ползване на ПОС терминално устройство.

По предварителни данни към края на юни 2013 г. в различни държавни и общински институции са инсталирани 1225 терминални устройства. За сравнение броят на инсталираните към края на април 2013 г. бе 956. Чрез тях гражданите могат да извършват плащания към бюджета с дебитни и кредитни карти без такси.

Това стана възможно, след като Министерството на финансите през 2012 г. сключи договори с еднакви условия за всички банки за обслужване операциите на бюджетните предприятия по събирането на приходи и други постъпления чрез картови плащания с 19 банки.

Към края на 2012 г. ПОС терминали бяха внедрили 93 общини, Министерскит съвет, Висшият съдебен съвет, Министерство на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Техническият университет - София.

За цялата 2012 г. общият брой трансакции е 32  516 на стойност близо 4,658 млн. лв. През първата половина на тази година пък вече са 92 780 на стойност 8,722 млн. лв.

 Министерството на финансите е предоставило на 209 общини в страната и безплатен софтуер за местните данъци и такси.

Той отговаря и на изискванията за конкретни функционалности, необходими за целите на обработване на плащания, извършени и чрез ПОС терминали.

Програмният продукт позволява лесно администриране и поддържане на регистър на гражданите, регистър и обработка на документи и декларации, задължения и плащания, осчетоводяване и отчетна дейност. В новата система има изграден регистър на данъчно задължените лица и той поддържа различни по вид идентификационни номера.

Софтуерът позволява погасяване на задължения с кредитни и дебитни карти през интернет. Предстои разширяване на функционалността в областта на контролно-ревизионната дейност и дейностите по вземанията.

И за паспорт приемат карти, служителки не знаят

93-годишна софиянка платила с дебитна карта данък сгради и такса смет за апартамента си в район "Младост", спомнят си служителки в общинската служба за местни данъци и такси.

На едно от гишетата там има ПОС терминал от близо 1 г. Случаят с възрастната дама за работещите там е показателен и с него илюстрират интереса към безкасовото погасяване на задължения.

Жената споделила, че преди малко си изхарчила парите в аптеката и няма в брой. Възрастната дама веднага забелязала ПОС терминала и попитала дали чрез него може да плати.

Има голям интерес към безкасовото плащане на местните данъци и такси, обобщават служителките. Според тях е достатъчно това, че на едно от гишетата има ПОС устройство. Нямало нужда от повече.

Не такова обаче е положението в паспортната служба към районното управление на МВР в "Младост". Хората предпочитат да плащат в брой, обясниха от дирекция "Документи за самоличност". От април, когато било поставено ПОС устройството на гишетата за подаване на документи за нови лични карти и паспорти, имало само 2 трансакции.

Подобно било положението и в другите РПУ-та. Възможната причина обаче може да е в незнанието, че ПОС терминал има и той работи. "Има ПОС, но той май не работи. Изчакайте все пак да попитам шефа", каза служителка в РПУ-то. На излизане от кабинета му обясни: "Всъщност може, терминалът работел."

От ръководството на управлението обаче бяха учудени от незнанието на служителите. На въпрос дали не трябва да им обяснят допълнително за работещия ПОС терминал и да го популяризират, отговориха отрицателно. Достатъчно било това, че в стаята с гишетата са описани начините за плащане на таксите.

Банки: Голям е интересът от общини и съдилища

Банките отчитат засилен интерес за монтиране на ПОС терминали в държавни и общински структури.

Потребителският интерес е една от основните причини за разширяване мрежата от устройства, обясниха от УниКредит Булбанк. Към края на юли банката е инсталирала над 260 ПОС устройства в 73 държавни и общински обекта.

Анализ на УниКредит Булбанк показва, че обработените през 2013 г. трансакции имат ежемесечен ръст на потребителите. От началото на годината банката е регистрирала над 11 000 плащания с дебитни и кредитни карти. Оттам са на мнение, че допълнително предимство е възможността клиентите да осъществят необходимото им разплащане с кредитна карта, така че да запазят финансовата си стабилност в момент на допълнителен разход.

Хората са свикнали да ползват ПОС, още повече в случая спестяват от такси, коментират от Банка ДСК. Наблюденията на експертите показват, че все още има много места, където може да се инсталират ПОС и гражданите да се разплащат безкасово. Към момента броят терминали, инсталирани в бюджетни предприятия, е над 1200 за цялата страна.

От Банка ДСК отчитат още, че интерес определено има, дори в някои случаи ведомствата заявявали повече от необходимите терминали, а впоследствие се налагала деинсталация. Като цяло от банката са на мнение, че расте броят и размерът на безкасовите трансакции, като се наблюдава сезонност в зависимост от периодите на плащане на данъци и такси.

От Пощенска банка също коментират, че интерес има, като най-голям е от районните съдилища и общините. Новите договори с държавни ведомства нарастват. В момента са в процес на подписване на още 3.

През периода януари-юни 2013 г. наблюдаваме 34 пъти по-голям оборот на безкасовите трансакции в държавни и общински институции, обясниха от Пощенска банка. Според нейните експерти хората свикват и търсят плащания с карти поради факта, че няма допълнителни такси.

Броят на ПОС терминалите расте, но не с очакваните темпове, смята обаче Светлана Маеркова, ръководител на "Картови продукти, анализ и риск" в СИБАНК. Тя припомни, че при стартирането те са били високи, защото плащането на ПОС в бюджетни институции е нормална практика в Европа и бе време да се въведе и в България. Реално обаче като че ли все още не се забелязва някаква значителна промяна на пазара.

Инициативата за това да има или да няма ПОС терминали идва от бюджетните институции и в голяма степен това предопределя и услугата, обясни Маеркова.

Според нея няма еднозначна тенденция - има институции, които търсят този нов начин за разплащане, но има и такива, които все още са скептични.

 

Въпреки това от СИБАНК отчитат, че растат както броят на трансакциите, така и оборотите. Като цяло хората свикват да ползват ПОС заради удобството и липсата на такси, но въпреки това парите в брой все още са предпочитан метод за разплащане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив