26 Април 2024, 21:46 Днес (11) | Вчера (14)

Плащаме разсрочено високите сметки за ток

11 Февруари 2013 08:56 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 февруари 2013, 08:58

Отпуски на инкасатори надули сумите във фактурите

Готовност за разсрочване на всички високи сметки за ток през януари са декларирали от трите енергодружества у нас – ЧЕЗ, EVN и „Енерго-Про“. Това съобщи на извънреден брифинг късно вчера икономическият министър Делян Добрев след среща с представители на компаниите. Три са основните причини за високите януарски сметки, обясни министър Добрев. Първата е по-дългият отчетен период заради многото почивни дни по празниците. Вместо обичайните 28-30 дни този път енергодружествата са засекли електромерите за период от 33-40 дни. Втората причина за голямата разлика между ноемврийските и декемврийските сметки е температурата – през декември тя е била средно -1 градуса, а през последния месец на 2011 г. +8 градуса. Повишената цена на тока от 1 юли с около 14% е третата причина, посочи министър Делян Добрев. Той припомни, че 8% от това увеличение  се дължи на зелените централи, а 5 на сто на дългосрочните договори за изкупуване на тока от ТЕЦ (AES Гълъбово) и ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3“, както и на еленергията от топлофикациите.

По-рано през деня икономическият министър Делян Добрев направи опит да разговаря с протестиращите пред сградата на министерството граждани. Те обаче отказаха да изложат своите искания пред министъра и дори го замеряха със снежни топки. Паралелно с протестите в столицата такива се проведоха в още 15 града в страната. След неуспешния опит да разговаря с недоволните от високите сметки министър Добрев обясни пред журналисти, че по време на коледните и новогодишните празници електроразпределителните дружества са пуснали повечето от своите инкасатори в отпуска и така се е удължил периодът на инкасиране на сметките.

Друг от установените проблеми е, че енергодружествата са подавали по-ниско напрежение в някои по-малки населени места. Това е довело до по-високи сметки за изразходваната енергия, каза Добрев. Според него трябва да има ясно определен и регламентиран срок, в който дружествата да направят необходимите инвестиции, за да може тези малки населени места да получават нормална енергия.

След срещата с министър Добрев представителят на „Енерго-Про“ Пламен Стефанов обеща, че компанията ще проверява всеки сигнал за висока сметка. Той, както и колегата му от EVN Йорг Золфелнер, напомниха на клиентите си за опциите за разсрочване на сметките. От ЧЕЗ допълниха, че вече от 10 дни  разсрочват  сумите от  януарските

фактури на всички желаещи. И трите енергодружества обясниха, че опцията за разсрочване при тях винаги е съществувала. Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ, информира, че дружеството е създало специални екипи за установяване на проблема с качеството на захранването в някои населени места.

Добрев гарантира, че министерството прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни. Ако се констатират нарушения, ще бъдат предприети съответните мерки, включително и имуществени санкции, заяви Добрев и добави, че максималната глоба е 1 млн. лева, но ако има съществени нарушения, санкцията може да не бъде достатъчна.

5000 жалби за месец в страната
От най-голямото енерго у нас – ЧЕЗ, са постъпили 2002 сигнала и жалби от началото на януари досега. Според статистиката на енергото в Западна България най-много сигнали са подадени след 6 февруари, когато ЧЕЗ обяви, че е готова да разгледа всяко съмнение за неправомерно завишени сметки за декември и обеща да предлага възможности за разсрочване на плащането в случай, че не бъдат открити нарушения.

От Енерго-Про, които обслужват Североизточна България, съобщиха, че от началото на годината са получили 2130 обаждания от битови клиенти за януарските сметки. От началото на годината до 8 февруари са подадени 302 жалби за януарските сметки. Това е с 6,5% по-малко от жалбите за същия период на 2011 г. Общо оплакванията са 0,03% от броя на битовите клиенти. Средната сметка за януари 2013 г. е с около 25% по-висока от средната сметка за януари 2012 г. Анализите показват, че 13,8% от тази разлика се дължи на увеличението на цената на електроенергията от 1 юли 2012 г., а  останалата част от повишението е вследствие на по-дългия отчетен период, включен в сметките за януари, по-големия брой празнични почивни дни през 2012 г. и по-ниските средни температури.

Жълти стотинки срещу „Енерго Про”
Жълти стотинки хвърляха вчера вчера добричлии в знак на протест срещу местното енерго – "Енерго-про". Добруджанци настояват за национализация на електроразпределителните предприятия. „Имам 200 лева ток. Изпразних касичките на внуците си, изсипах всичките монети в една торба и я блъснах пред касата на енергото, да си ги броят. А на внуците дадох левчета срещу стотинките им. Видях, че не съм единственият, който плаща с монети в знак на протест”, каза  Марин Владев, който взе участие в проекта.

Протестиращите в Благоевград пък призоваваха да не се плащат сметките за ток. Организаторката на протеста Людмила Манова обяви по мегафона, че от утре стартира подписка в Благоевград за изгонването на монополистите от България. Тя призова още към гражданско неподчинение.

В Пловдив изгориха коли на EVN
Около 2-3 хил. пловдивчани излязоха вчера на протест срещу високите сметки за тока и парното. Шествието им тръгна от Централна поща през цялата главна и завърши пред сградата на EVN на ул. „Христо Г. Данов”, където част от недоволните изгориха фактурите си и хвърляха по сградата на дружеството жълти стотинки.

Протестът на недоволните бе яхнат от комунистическото движение „Че Гевара”, които развяха вчера червени знамена и призоваха всички политици, подписали приватизационните договори с електроразпределителните дружества, да бъдат съдени. В края на протеста някои от митингуващите извадиха фактури и ги изгориха пред сградата на местното енерго EVN.

Междувременно от полицията в Пловдив съобщиха, че в нощта преди протеста са били опожарени две коли на енергодружеството. От EVN нарекоха палежа пред централата си „акт на вандалски тероризъм” и осъдиха остро криминалната проява. Колите били паркирани на метри от централата на EVN и близо до двора на детска градина. Те са пламнали час и половина след полунощ, а камери уловили, че палежът е дело на мъже с маски. Записите от охранителните камери са предадени на полицията, съобщиха от дружеството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив