20 Април 2024, 01:22 Днес (0) | Вчера (10)

Плащат на болниците и за избягал пациент

16 Февруари 2015 08:54 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 февруари 2015, 08:55

Удължават срока за вторичен преглед от 1 на 3 месеца

Националната здравноосигурителна каса вече ще плаща на болниците и за избягалите пациенти, както и за тези, които са си тръгнали по-рано от предвиденото време за лечение, след като са подписали декларация. Това е залегнало в правилата и споразумението за плащанията на лечебните заведения през 2015 година. Те бяха подписани от надзорния съвет на касата и от Българския лекарски съюз, съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Лечението на тези пациенти ще се заплаща, но само след проверка от инспектори на касата, която да установи дали болницата е изпълнила алгоритъма по клиничната пътека, който казва стъпка по стъпка как да се процедира при една или друга диагноза. Ако се окаже, че са направени пропуски, лекарите няма да получават пари от касата.

До момента, ако болен напуснеше клиниката преждевременно, независимо от положените грижи за него, болницата не получаваше от НЗОК нито лев.

Инспекторите ще имат право да звънят на самия пациент, за да проверят дали той не е подсетен да напусне лечебното заведение по-рано, каза още д-р Цветан Райчинов. Не съветвам никого да прави такива злоупотреби, допълни той.

Занапред пациентите ще имат право да се явяват на вторичен преглед по каса не в рамките на един месец, както е в момента, а в рамките на три месеца. Тази възможност също е залегнала в подписаните документи между касата и съсловната организация.

Направленията, както и досега, ще са валидни за 30 дни от датата на издаването, но медиците ще могат да правят вторични контролни прегледи и в следващите два месеца, без ограничения, поясниха от Българския лекарски съюз. За целта те няма да бъдат ограничени, както досега, да ги правят в рамките на същия месец.

Според новите правила болниците ще получат до 95% от парите, които са изработили през 2014 г. Те ще имат твърди бюджети, като парите ще бъдат разпределени по месеци и тримесечие. При надвишаване на лимита те ще могат да използват до 5% от средствата за следващия месец, но само когато става въпрос за пациенти, приети по спешност. Според директори на болници това ще доведе до появата на листи на чакащи.

И сега лечебните заведения имат такива списъци, например хората, които са записани за т.нар. планови операции.

Пациентите обаче се вкарват в тях по усмотрение на лекарите от болницата, а не по общи критерии, коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

За да не се появят негативни практики, Министерството на здравеопазването ще подготви единна методика, по която ще се отчита дали един болен може да чака, или трябва да бъде приет веднага.

За целта ще се попълва специална форма с неговото заболяване и редица показатели – нещо като тест, обясни д-р Райчинов. Предвижда се методиката да бъде готова към средата на годината.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив