28 Март 2024, 19:35 Днес (11) | Вчера (12)

Подготвят “План Б” за “БДЖ - Товарни превози”

07 Март 2016 08:45 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2016, 08:47

В края на март ще решат дали ще приватизират или оздравяват превозвача

До края на март искам да е ясно дали "БДЖ - Товарни превози" ще бъде приватизирана, заяви за "Стандарт" министърът на транспорта Ивайло Московски. Това поисках при последния си разговор с ръководството на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, поясни Московски. Официално "БДЖ - Товарни превози" е в процедура за приватизация, като агенцията няколко пъти удължаваше срока за изготвяне на оценка на компанията, обясни министърът. Оценката вече трябва да е готова, така че до края на март искам агенцията да вземе окончателно решение - дали ще води преговори за приватизация на "БДЖ - Товарни превози" с шанс да стигне до сделка, или, ако няма кандидат-купувач - да прекрати процедурата, коментира министър Московски.

Поставих срок до края на март, тъй като, чакайки толкова дълго приватизация, никой не сключва дългосрочни договори с "БДЖ - Товарни превози" и компанията губи много товари и свива пазарния си дял, обясни министърът.
Ако до 31 март няма купувач, ще се пристъпи към "План Б" - преструктуриране на "БДЖ - Товарни превози". Това ще бъде болезнен вариант, тъй като ще минем през мерки за драстично свиване на разходите, включително чрез съкращаване на персонала и разпродажба на активи, обясни Московски. Затова водим преговори със синдикатите да ги убедим да приемат един балансиран вариант за съкращения, за да оздравим компанията така, че да не генерира повече загуби, допълни министърът.

Знам, че подготвят план за преструктуриране на "БДЖ - Товарни превози", но не сме го обсъждали, обясни Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България. Казано честно, не виждам кой ще купи "БДЖ - Товарни превози", така че със сигурност ще се тръгне към оздравяване и съкращения, каза Бунев. Но според него е по-добре компанията да бъде оздравена, а не ликвидирана. Оздравяване е наложително, тъй като доверието на клиентите е позагубено, каза още Бунев. Той обаче поясни, че част от персонала ще бъде прехвърлен към компанията на Христо Ковачки "ТБД-Товарни превози", която вече вози сама половината от въглищата от мините към ТЕЦ-овете на Ковачки, които допреди няколко месеца возеше именно "БДЖ - Товарни превози". Нека изчислят какъв персонал ще е необходим, за да се возят 6-7 млн. тона товари годишно, да се пристъпи към съкращения и да се върви напред, а не да затриваме предприятието, категоричен бе Бунев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив