24 Април 2024, 07:33 Днес (0) | Вчера (6)

Позор с пагон и позната марка - „I РПУ-София"

08 Юли 2015 08:59 в. Труд по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2015, 09:07

Потресаващи кадри с насилие надигнаха вълна от възмущение срещу полицията. На единия от записите се вижда как пет ченгета млатят, ритат и оковават с белезници млада жена и приятеля й при проверка на документи в центъра на София

Другият клип, разпространен от сирийска агенция, показва как български полицаи на границата с Турция посрещат бежанците - карат ги да лягат на земята и ги налагат с палки.

МВР реагира сутринта, като обяви с половин уста, че и в двата случая ще се правят проверки. Изяснено е кои са полицаите биячи от първия запис. Те са от печално известното Първо софийско РПУ. Имената им не бяха съобщени с мотива, че това може да попречи на проверката, разпоредена от началника на СДВР Младен Маринов. Официалната версия на полицията засега е, че ченгетата са били пратени заради сигнал за сбиване на улицата и нарушаване на нощната тишина. Младият мъж дал документите си, но жената не - били пияни, съответно с 0,5 и 1,5 промила. Затова и двамата били отведени в Първо РПУ, а срещу тях е имало бързо производство за хулиганство. То обаче било прекратено от Софийската районна прокуратура.

Полицаи от същото районно се прочуха през април 2014 г. с подобни записи. На тях ясно се виждаше как вкарват млада жена и приятеля й в районното и униформите им са цели-целенички. След 2 часа едно от ченгетата се появява с отпран пагон и обвинява жената, че го е нападнала и е посегнала срещу униформата му. Тогавашният шеф на РПУ-то Даниел Пашов и заместникът му Николай Панчев, които защитиха ченгетата си, бяха наказани съответно с порицание и предложение за уволнение. Неочаквано през април т.г. със заповед на Бъчварова Пашов и Панчев оглавиха Областната дирекция на МВР във Варна и тогава се оказа, че наказанията им са били отменени.

Новият запис е от декември 2014 г., когато начело на Първо все още са Пашов и Панчев. Нищо чудно сред бруталните полицаи да има от същите, участвали в епизода със скъсания пагон, коментираха източници от полицията.

Група във фейсбук обяви вчера, че свиква протест срещу полицейското насилие в петък от 18 ч. Демонстрацията под наслов "Качество, а не количество в МВР” ще е в градинката пред храма "Св. Седмочисленици” - точно там, където се провеждат и митингите на полицейските синдикати. Организаторите настояват да се премахнат някои привилегии, като например ранното пенсиониране на служители от МВР "без особени количествено измерими заслуги към задачите на ведомството". Иска се също ускорено създаване на електронно правителство и премахване на някои дейности на МВР като издаване на документи за самоличност, регистрация на автомобили и др.

"Ще подкрепим протеста срещу полицейското насилие”, заяви вчера Валентин Попов, шеф на най-големия синдикат в МВР. "Полицейското насилие е недопустимо и не сме съгласни всички да търпим негативите на негови извършители”, каза Попов. Той обаче уточни, че ако на този протест се отправят и искания срещу социалния пакет на служителите в МВР, то това би било нелепо и наивно. "Ако някой каже: "Това са разбойници, убийци, вземете им т.нар. привилегии", означава, че поставят всички служители в МВР под един знаменател. Да хвърлите заради един-двама или 50 престъпници петното върху всички служители на едно ведомство това е прекалено и се надявам, че е просто плод на малко повече емоции", добави Попов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив