28 Март 2024, 23:30 Днес (11) | Вчера (12)

Покриването на стар кредит с нов пести до 30 на сто

26 Септември 2013 08:59 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 септември 2013, 09:00

Масово обединяваме няколко задължения в едно

Хората, рефинансирали вече изтеглени кредити, са спестили между 15% и 30% от своя дълг за целия срок на изплащане, показва анализ на „Кредит Център“ за август. През миналия месец все повече клиенти са покрили старите си заеми с нов, за да намалят разходите си. Банките също предлагат по-добри условия за рефинансиране, което кара още хора да се възползват от тази възможност.

Кризата направи голяма част от потребителите по-отговорни към финансовото си състояние, като ги накара да следят пазара и да предприемат действия – едни погасяват главницата със спестени средства, за да намалят общия си разход към крайната дата на кредита, други – пристъпват към предоговаряне или рефинансиране, смятат от консултантската компания. Най-активно се рефинансират заеми, изтеглени преди 4-5 години. Обикновено това са хора, които редовно плащат вноските си и банките искат да ги привлекат като свои клиенти.

При рефинансиране действително се стига до понижаване на разходите. Например клиент с ипотечен кредит за 80 хил. евро и 4 потребителски заема на обща стойност €20 хил. е решил да обедини задълженията си. След рефинансирането плащанията на потребителя са намалели със 115 хил. лв. за целия период на кредитите. „Делът на намаление не е приложим към всеки клиент, но оптимизацията почти винаги е възможна и логична“, посочват кредитните консултанти.

От „Кредит Център“ съобщават още, че хората все още предпочитат да теглят ипотечни кредити в левове. Две трети от всички заеми за нов дом през миналия месец са били в българската валута. За сравнение през юли в левове са били 61% от ипотеките. Само в София делът на заемите в нашата валута е 64 на сто. Данните показват още, че ипотечните кредити в левове са най-популярни в Бургас. Там 73 на сто от ипотеките са в българската валута. От „Кредит Център” съобщават още, че през август средният размер на изтеглените жилищни заеми за страната е малко над 62 хил. лв. Най-голям е средният размер на ипотеките в София – близо 74 хил. лв. В Пловдив размерът на тези заеми е най-малък и е около 40 хил. лв.

Свиваме разходите при 2% спад на лихвата
Ако на пазара се появят заеми с по-ниски лихви с 2 или повече процентни пункта, клиентите могат да спестят сериозна сума за целия период на задълженията, ако решат да рефинансират. Това съветват от „Кредит Център“. Оттам посочват още, че ако потребителите скъсят срока за погасяване на кредита, също ще могат да спестят пари. „По-кратките срокове означават по-бързо погасяване на главницата, което ще намали броя на месечните вноски, а оттам – и общия обем на лихвите, които трябва да заплатите“, посочват експертите. Според тях рефинансирането е подходяща възможност най-вече за хората, които имат заеми в 2 или повече банки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив