19 Април 2024, 21:35 Днес (10) | Вчера (11)

Политици обсъждали банкова ваканция

07 Юли 2014 08:47 в. Труд по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 юли 2014, 08:55

Разглеждана е възможността разплащанията на банките към бизнеса да стават само срещу фактура - например ако фирма си купи автомобил, да занесе фактурата в банката и да поиска да бъде платено по нея

Различни варианти за налагане на частична банкова ваканция са били обсъждани между представители на основните политически сили, ръководството на БНБ и на водещите банки на две срещи в централната банка миналите събота и неделя. Банкова ваканция означава най-общо ограничаване на финансови операции, тегления и плащания от всички трезори.

Информацията, която се появи в някои медии, вчера беше потвърдена публично от депутата Румен Гечев от БСП, участник в разговорите.

Ключова роля да не се стига до тази мярка са изиграли самите търговски банкери, особено представителите на чуждестранните трезори, научи "Труд". На срещата в неделя в БНБ, предшестваща събирането при президента, те са се обявили твърдо срещу подобен вариант за решаване на проблемите, които възникнаха след криминалната атака срещу ПИБ. Тя доведе до изтегляне на 800 млн. лв.

Основен застъпник на ваканцията било ДПС в лицето на нейния представител, депутатът Йордан Цонев. ГЕРБ са били "за", ако не се намери друг изход. БСП е била твърдо против, загрижена за имиджа на партията, след като при управлението на Жан Виденов през 1996 г. имаше вълна от банкови фалити.

От ръководството на БНБ са аргументирали различните варианти на подобна стъпка, без да заемат твърда позиция. Основното предложение е било да се постави дневен лимит на сумите, които могат да теглят граждани и фирми.

Разглеждана е възможността разплащанията на банките към бизнеса да стават само срещу фактура - например ако фирма си купи автомобил, да занесе фактурата в банката и да поиска да бъде платено по нея. Обсъждана е и опцията да се забрани клиентите на една банка да прехвърлят парите си в друга банка.

Според един от участниците в срещата първо е предложено мерките да са в сила за една седмица, но впоследствие са започнали да се разглеждат възможности за по-дълъг срок.
Друг участник в срещата обясни пред "Труд", че никой не е настоявал за въвеждане на мерките на всяка цена.

Нагласата била да се изчака една седмица, за да се види как ще се справят банките. Едва при задълбочаване на кризата щяло да се мисли за въвеждане на някои от тях. По думите на Гечев обаче е имало натиск още в неделя да се свика извънредно заседание на парламента за необходимите законодателни промени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив