28 Април 2024, 19:13 Днес (0) | Вчера (0)

Половин София остана без ток и парно

21 Декември 2015 08:44 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2015, 08:46

Отровните газове от горящите изолации затруднили работата на екипите по отстраняване на тежката авария

Всички райони на жк "Люлин", "Надежда 1", Толева махала и "Захарна фабрика" останаха без ток късно през нощта в събота срещу неделя. Причината е авария в електропреносната мрежа на ЧЕЗ заради пожар в кабелен колектор, който е предизвикал прекъсването на тока около 23 часа в събота.

Основната версия за пожара е външна намеса нахлуване в колектора и опит за кражба на кабели, но все още се работи по причините за тежкия инцидент. Възможно е да е имало и опит за кражба на трансформаторно масло и това да е предизвикало запалването.

Заради спирането на тока по-късно вчера и "Топлофикация София” обяви на сайта си, че заради аварията в електрозахранващата мрежа на ЧЕЗ през нощта, е било нарушено нормалното топлоподаване в жк "Люлин" от 1 до 10 част и кв. "Обеля 2". Следобед вчера от компанията уточниха, че работата на отоплителна централа "Люлин" е възстановена, но са възможни временни колебания по топлопреносната мрежа в посочените квартали до пълното отстраняване на проблемите с тока.

В ранния следобед от пресслужбата на ЧЕЗ обявиха, че се очаква електрозахранването в квартал "Люлин" да бъде възстановено напълно до 20 часа. След приключване на работата на пожарната екипите на дружеството са започнали подмяна на изгорелите кабели. Сутринта голяма част от засегнатите потребители са били захранени алтернативно. Работата по локализиране на повредите в колектора е продължила през целия ден, съобщиха от дружеството. "Двете аварии в София показват как от кражбите и вандализма над електроенергийни съоръжения 
страдат най-вече нашите клиенти.

Продължаваме да призоваваме обществото за нетърпимост към подобни прояви и за по-строги санкции за извършителите", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение" пред агенция Фокус. По време на работа екипите са били възпрепятствани от отровните газове в колектора заради подпалването на изолацията на кабелите. След потушаването на пожара от огнеборците е започнало и изсмукването на отровните газове, за да могат да влязат техниците. Наложила се е и подмяна на кабелни трасета и осигуряване на частично захранване на част от клиентите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив