19 Април 2024, 15:03 Днес (9) | Вчера (11)

Полски домат срива пазара

19 Август 2014 08:52 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2014, 08:57

125 млн. евро дава Брюксел за защита на фермерите

След полския водопроводчик и полският домат уплаши Европа. Зарзаватът заля пазарите, след като Русия забрани вноса на храни от ЕС.

Само са седмица цените у нас се сринаха с 33%. Килото вече се продава за 77 ст. По-евтини с близо 10 на сто са и краставиците.

Радостта от евтината салата за народа обаче се оказа пагубна за фермерите. Те се оплакаха, че при тези цени не могат да оцелеят и догодина по пазарите изобщо няма да има български домати. За да спаси стопаните от фалити, Европейската комисия реши да отпусне 125 млн. евро помощ. Тя е за земеделци, които изтеглят продукцията си от сергиите или се откажат от реколтата си. Целта на мярката е да предотврати наводняване на пазара и срив в цените на европейската стока.

Наложеното от Русия вето за внос на храни от Евросъюза удари родните производители. Щетите са не само върху фирмите износителки. Много повече са загубите заради дъмпинговите цени на стоките, произведени в целия ЕС, за руския пазар. Сега голяма част от тях се внася у нас и съсипва българските производители, които не могат да отговорят на конкуренцията. 

Руската забрана за внос на хранителни стоки от страните от ЕС свали цените у нас. Така от ветото страдат не само големите фермери и производители, които не могат да изнасят за руския пазар, но и дребните стопани. Тържищата са задръстени с наша и чужда стока, показа проверка на "Стандарт". Картофи от Полша и Франция, дини и пъпеши от Гърция, ябълки от Италия правят дъмпинг на родната стока. Изкупните цени, които предлагат търговците, не могат да покрият дори разходите за производството, а за печалба изобщо не може и да става дума, жалват се производители. Цените в магазините също падат и тази тенденция ще се задържи, ако продължи ембаргото.

Фермерите в Пиринския край треперят дали ще успеят да пласират продукцията си. И причината за това не е решението на Русия да спре вноса на плодове и зеленчуци от ЕС. "Само един-двама от региона продаваха там. Ние се плашим повече от вноса от другите държави от ЕС. Тамошните земеделци искат да избият загубите от затворения пазар в Русия и ще ни залеят с продукция. По този начин ще ни доведат до фалит", твърди Георги Кафтанов, председател на Сдружението на зеленчукопроизводителите "Югозапад 2013". Той разказа, че у нас е пълно с полски домати, които в големите търговски вериги се продават по 79 ст. за килограм.
Ще ни залеят и други зеленчуци и плодове от Холандия, Германия, Гърция, Испания. "Ние няма как да постигнем тяхната ниска цена. Те ще продават по-евтино, за да компенсират отчасти загубите си от липсата на руския пазар. При нас оранжериен домат няма как да е на борсите за 40 ст. за кг. Тази година реколтата на закрито бе съсипана от дъждове, градушки и болести", твърди Кафтанов. Добрата новина за него и колегите му е готовността на служебното правителство за диалог с браншовите организации. Браншовиците ще излъчат специална работна група за преговори с представителите на държавната власт, за да се търсят варианти за обезщетяване на загубите им. Защото е ясно едно - няма как да се спре вносът на стоки от страни от ЕС. Но трябва да се реши и проблемът с реализацията на родната продукция. "Ако не получим обезщетения за загубите, сме готови за крайни и протестни действия", предупреди Кафтанов.

Той обаче призна, че изключително е намалял нерегламентираният внос на плодове и зеленчуци. Това е станало след сформиране на мобилните групи от проверяващи по време на предишното правителство. Вземането на мерки срещу контрабандата стана, след като проблемът бе поставен на кръгла маса с участието на бизнеса и властта, организирана от в. "Стандарт". Ефектът веднага се е усетил и резултатите се дължат на масираните проверки по гранични пунктове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища. "Някои от моите колеги подадоха сигнали за нарушители и мобилните групи веднага реагираха, а имам информация и за съставени актове", каза още Кафтанов. Засегнати от проверките са били и нередовни български производители. Зеленчукопроизводителите са имали информация за партиди, които са предназначени за нашата страна с изключително ниски ставки. След изненадващи проверки е секнал потокът на бусове и рейсове, превозващи такива плодове и зеленчуци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив