20 Април 2024, 08:35 Днес (0) | Вчера (10)

Помощите за наводненията тънат в бумащина

26 Юни 2014 08:02 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2014, 08:29

Всички пострадали имат право на 325 лв., но въпреки това трябва да представят ненужни бележки

Ненужна бумащина спъва отпускането на еднократна социална помощ за пострадалите от наводненията. Право на подпомагане до 325 лв. за инцидентно възникнали комунални нужди има всеки пострадал от бедствието, като няма предварително поставени условия за достъп до тази помощ. Това не пречи в молбата за получаване на средствата да се изисква деклариране на куп обстоятелства и представяне на документи, показва проверка на нормативната уредба и практиката на Агенцията за социално подпомагане. Вчера правителството даде зелена светлина за отпускането на подобни еднократни помощи на пострадалите в наводненията. Молби вече са подали 519 домакинства, очаква се броят им да се удвои. Извън еднократната помощ обезщетения за щетите се отпускат и от междуведомствената комисия по възстановяване.

Еднократната сума се отпуска след попълване на декларация с подробни данни за членовете на домакинството, социалния им статус, здравословното състояние. В декларацията се заявяват брутният доход на лицето или на членовете от семейството, броят на стаите в обитаваното жилище, дали то е единствено и собствено, или не. Декларира се и дали семейството има друга движима и недвижима собственост като вили и земеделски земи, дали през последните 5 години е продавало или дарявало имот, развива ли търговска дейност, както и дали в последните 3 години са му налагани санкции по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Декларирането на толкова много обстоятелства при липсата на ограничения за получаване на помощта се дължи на странното решение за всички видове социални помощи да се кандидатства с един и същи формуляр. Изискваната в декларацията информация, като брой на стаите в обитаваното жилище, забраната за извършване на търговска дейност, изискването да не са продавали или дарявали жилище в последните 5 години и т.н., всъщност са условия за получаване на месечна социална помощ. В същото време за попълване на неверни данни, колкото и да са ненужни, се носи гражданска и наказателна отговорност.

Наред с това пострадалите трябва да приложат и два вида документи - бележка за доходите и медицинско удостоверение или протокол при доказани здравни проблеми. На сайта на социалното министерство се изтъква, че социалните работници могат да поискат и други документи, без да се конкретизира какви. Тази бюрокрация е странна и на фона на факта, че всеки случай се преценява на място индивидуално. По подадените молби се готвят подробни социални доклади и преценката е случай за случай, за да не се допускат злоупотреби.

Редът за отпускане на еднократната помощ повдига въпроси не за пръв път. Този вид социална помощ се допуска при инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови нужди на хората. Правилникът за прилагане на Закона за социално подпомагане не се опитва да навлиза в детайли какви точно могат да са те, тоест се стреми да бъде гъвкав. Липсата на дефинирани изисквания за достъп до помощта е част от тази гъвкавост. Не е ясно обаче защо на фона на всичко това се създават бюрократични пречки. Парите се дават от местните дирекции за социално подпомагане, но отказите за отпускане на помощ се обжалват пред регионалните дирекции.

НУЖДА

От 519 постъпили молби за получаване на еднократна помощ 226 са подадени във Великотърновско, 266 са молбите на територията на Добрич, 10 молби има в Стара Загора. От Агенцията за социално подпомагане увериха, че социалните работници са максимално експедитивни и се очаква изплащането на парите да започне още другата седмица. Кабинетът вчера отпусна и по 10 000 лв. обезщетение на близките на загиналите в трагедията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив