24 Април 2024, 14:58 Днес (9) | Вчера (6)

Правен абсурд не позволява на лекар да стане джипи

30 Август 2013 09:02 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 август 2013, 09:48

Според Закона за лечебните заведения и здравето лекари със специалност "Спешна медицина", "Вътрешни болести" и "Педиатрия" нямат право да стават лични лекари, такива могат да бъдат само тези, завършили "Обща медицина"

Правен абсурд не позволява на лекар със специалност „Спешна медицина" да стане джипи, заяви д-р Леман Рашид, началник от шест години на Спешно–приемно отделение в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали. Мотивите й да работи като общопрактикуващ лекар са от три години и са чисто лични. По думите й няма никакви проблеми с ръководството на лечебното заведение, напротив, получавала е винаги подкрепа и съдействие в работата.

„Абсурдът е пълен. Според Закона за лечебните заведения и здравето лекари със специалност "Спешна медицина", "Вътрешни болести" и "Педиатрия" нямат право да стават лични лекари, такива могат да бъдат само тези, завършили "Обща медицина". В същото време с Наредба № 40 от 2011 г. на МЗ доктори без специалност могат да лекуват пациентите на джипитата в спешни кабинети през почивните и празнични дни или през нощта", коментира д-р Леман. За своя казус е запознала различни здравни инстанции, БЛС, даже и Комисията за защита при дискриминация, но всички се основават на действащите нормативни уредби. От някои все още очаква официален писмен отговор.

Д-р Леман Рашид обяснява, че е потърсила медиите, защото е нямало какво друго да направи.„Аз съм тръгнала по моя път и ще го извървя докрай, но може би ще завърша по–бързо задължителната специалност „Обща медицина" преди да се реши моя и на други колеги проблем", подчерта тя. Д-р Рашид е с 15 - годишен стаж, има специализация в „Пирогов" и е обявена за лекар на 2009 г. от Кърджали, е категорична, че ще търси правата си. За нея лекарите, учещи "Спешна медицина" усвояват същите умения, както и колегите й по "Обща медицина" и затова „допълнителната" квалификация е чисто разхищение на финансов ресурс, а действащите закони и наредби в здравната сфера допускат двойни стандарти.

„Аз знам как се работи в спешно отделение, как се връзват графици и как се трепери някой новозавършил да не сгреши", обяснява шефката на „Спешно-приемно отделение" в кърджалийската болница.

В същото време д-р Рашид недоумява защо е тази дискриминация, когато Кърджали е регионът в страната с най -много незаети медицински практики и със села, в които с месеци не е стъпвал човек с бяла престилка.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив