25 Април 2024, 10:20 Днес (1) | Вчера (12)

Пробутват ваксина за крави като лек срещу рак

02 Юли 2012 08:44 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2012, 08:46

Зарибяват клиенти, че препаратът цери и СПИН

Безскрупулни търговци в интернет продават ваксина за крави като лекарство срещу рак и СПИН, установи проверка на “Монитор”. Продавачите твърдят, че препаратът “Лейкозав” може да замени изцяло химиотерапията при лечението на тумори и да ги унищожи. Цената на една опаковка се търгува от 210 до 300 евро. Въпросното „лекарство” се рекламира като „откритие на световноизвестния украински учен акад. Анатолий Завирюха”. Самата покупка се осъществява, като парите се превеждат до поискване чрез една от фирмите за бързи парични преводи. След превеждане на сумата медикаментът щял да бъде 

ДОСТАВЕН НА КУПУВАЧА  ДИРЕКТНО ОТ УКРАЙНА  

Препаратът „Лейкозав”, за който се твърди, че е разработен за профилактика и лечение на онкологичните заболявания и дори СПИН, всъщност е ваксина за крави. Това обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Христо Тасков и уточни, че откривателят й по образование е ветеринарен лекар, а с нея добитъкът се ваксинира срещу левкоза. До момента няма научни публикации, че тази ваксината лекува СПИН и онкологични заболявания, каза още проф. Тасков. Меко казано, за мен е странно да се твърди, че ваксина за крави може да се прилага на хора, но изглежда в Украйна всичко е възможно, добави професорът и предупреди онкоболните и близките им 

ДА НЕ СЕ ХВАЩАТ В МРЕЖАТА

Проф. Тасков обясни, че левкозите при чифтокопитните се причиняват от ретровирус, подобен на ХИВ вируса, но това съвсем не означава, че лекува.  Вероятно затова акад. Завирюха е решил, че ваксината може да действа и на ХИВ и по подобен начин да се направи такава ваксина, но да се лекуват с тази ваксина онкоболни, където причината на заболяванията е съвсем друга, е меко казано, странно, заяви още проф. Тасков.  

От Изпълнителната агенция по лекарствата обясниха, че разрешително за продажба на “Лейкозав” у нас като препарат за хуманната медицина не е издавано.

Лекарства или ваксини за животни са неприложими за хора, тъй като става дума за различни типове организъм и действие на различни количества и концентрации за съвършено различни по съотносимост килограми живо тегло, казаха от ИАЛ. Оттам призоваха хората да не посягат към подобни илачи, които се продават по интернет, още повече че у нас търговията на лекарства се осъществява само в аптеките. 

11 000 знахари „церят” незаконно 

11 000 самозвани лечители и магове церят незаконно у нас. Те нямат медицинско образование и не са регистрирани в районните здравни инспекции, както изисква Законът за здравето. Това съобщиха от  асоциация „Феномени” пред „Монитор“.

Повечето от знахарите увреждат хората и дори ги вкарват преждевременно в гроба с нетрадиционните си методи на „лечение”, коментира проф. Иван Чалъков от Клиниката по уши, нос и гърло в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, който в момента лекува няколко жертви на подобни нетрадиционни методи на церене.  

Само 10 човека са декларирали в Националната агенция за приходите, че притежават свръхумения да лекуват и са плащали налози за тази дейност. Те са се регистрирали към общините и дължат патентен данък

подобно на козметичките, масажистите и шивачите. Според Закона за местните данъци и такси налогът за подобни дейности се определя според мястото им на практикуване и варира от 2000 до 5600 лв. 

На практика обаче и тяхната дейност е незаконна, тъй като нито един от тях не е преминал курс по обща медицина в някой от медицинските университети в страната, коментира проф. Владимир Овчаров, завеждащ Катедрата по обща медицина в Медицинския университет в София. Всеки нетрадиционен лечител трябва да има обучение от 600 часа по обща медицина и да бъде регистриран в регионалния център по здравеопазване. Дори да е изпълнил тези задължения обаче, той не може да практикува самостоятелно, а само в екип с лекар, поясни проф. Овчаров. 

Незаконните лечители обикновено прихващат „пациентите” си в градинките  около болниците или минералните извори. Независимо че те практикуват незаконно, санкционирани от тях няма, тъй като не ги лови никакъв закон, обясни Събина Вълчинова – юрист в Районната здравна инспекция София-град. Към всички инспекции в страната има създадени регистри на лицата, упражняващи неконвенционални методи. Вписаните лечители обаче са значително по-малко от тези, които практикуват.  В софийския например са се регистрирали едва 66 човека. Законът за здравето ги задължава те да са изложили на видно място дипломата си за медицинско образование, ако имат такова, или сертификата за преминат курс, а също така и документ за вписване в регистъра на съответната РЗИ. Задължително трябва да имат и книга на пациента, в която посетителите да оставят отзиви. Въпросната книга се проверява периодично от инспекторите.  Регистрираните знахари работят съвсем законно, тъй като имат някакво медицинско образование – едни са лекари, други медицински сестри или фелдшери. Срещу нито един от тях няма подадено оплакване от пациенти за увреждане, коментира Вълчинова. Дейността им се контролира от инспекторите в съответната районна здравна инспекция. Нерегистрираните обаче не ги лови никаква санкция, тъй като те не фигурират никъде. За да се повдигне обвинение срещу някой шарлатанин, трябва да има предоставени доказателства. Те обаче не издават нито  епикризи, нито касови бележки  за взетите пари. Това прави особено сложен и на практика неосъществим казуса за осъждане на измамниците. Това е и основната причина към момента, независимо че има увредени от такава дейност хора, те да не подават сигнали при нас, каза още Вълчинова.

Единственият начин да бъдат изкарани на светло е по подаден от граждани сигнал и инспекторите да му връчат предписание да се регистрира. При продължаване на дейността, без да изпълни предписанието, РЗИ може да сезира прокуратурата. Проблем да бъдат хванати в нарушение е и фактът, че въпросните церители обикновено практикуват в частни жилища, където принудително може да се влезе само с прокурорско решение за издаването на което обаче трябва да има основателен и аргументиран с документи мотив. В резултат за близо шест години, през 2006-а, откакто дейността на въпросните неконвенционални лечители бе вписана като възможност, няма санкциониран нито един от незаконно практикуващите.  

Всички регистрирани лечители подлежат на периодичен контрол за спазването на съответните изисквания за практикуване надейността, увериха от Министерството на здравеопазването. Лицата, които практикуват без издадено от РЗИ разрешително, нарушават Закона за здравето и попадат под ударите на Наказателния кодекс. Гражданите, които попаднат на такива нарушители, трябва да се обърнат към съответната РЗИ, обясниха от МЗ.  

Църквата отлъчва екстрасенсите 

Наесен Българската православна църква ще започне да отлъчва от есента естрасенси, баячки, церители и магове, които не се покаят и не прекратят дейността си. Такова решение се предвижда да гласува Светият синод на своята сесия през септември, съобщиха от Синодалната палата. 

Нарочените за афорясване вече са вкарани в черен списък, в който фигурират енерготерапевти, развалячи на магии и всякакви феномени. В него са записани близо 200 човека, които са на „ти” с извънземния разум и сили от отвъдното. Това съобщи отец Силвестър Янакиев от Сливен, чиято инициатива е списъкът.  

Предвижда се на есенната сесия на Светия синод хората, които фигурират в него, да бъдат заклеймени, да бъдат призовани да се покаят и откажат от дейността си. Тези от тях, които не изпълнят повелята на църквата, ще бъдат отлъчени от църквата, като имената им ще бъдат разпространени във всички храмове в страната, за да не бъдат допускани в тях. 

52-годишен с рак след терапия с билки

Алексей Димитров Проф. Чалъков едва спаси живота на Росен. 52-годишният Росен Недялков едва оцеля след „лечение” с билки на самозван церител. Пациентът бил убеден от знахаря, че тревите ще стопят туморите по гласните му струни, но вместо това развива тежка форма на рак, който едва не го погуби. Това съобщи проф. Иван Чалъков от Клиниката по уши, нос и гърло в  болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, където преди дни мъжът бе опериран по спешност.   

През ноември м.г. лекарите откриват образувания по гласните струни на мъжа от пернишкото село Ярджиловци. Диагнозата бе рак, но в стадий, когато бе напълно лечим след оперативно отстраняване. Направихме изследванията на пациента и му насрочихме ден и час за операция, разказа проф. Чалъков. Междувременно обаче познат на Росен му съобщава за лечителя Румен, който продавал препарати срещу куп заболявания. Пациентът се среща с „лечителя” и се урежда с една кутия от препарата срещу 550 лв. В продължение на няколко месеца той взема още няколко пъти от цяра.  След 5-6 месеца обаче състоянието му се влошава. Той започва да се задушава, да плюе кръв. „Лечителят” парира оплакванията му го с аргумента, че негов „пациент” се е излекувал, след като е изпил от препарати за 10 000 лв. Болният купува още, като похарчва 3500 лв. Накрая отива на преглед в ИСУЛ. Заболяването бе напреднало много, операцията бе изключително тежка.Росен вече няма да може да говори и ще се храни цял живот със сонда, обясни проф. Чалъков. 52-годишният мъж е с премахнат гръклян, гълтач, от езика е останало миниатюрно парче, направен му е отвор на стомаха и гърлото. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив