25 Април 2024, 04:38 Днес (0) | Вчера (12)

Програмата за младите фермери тръгва с 25 милиона евро

02 Юни 2014 08:58 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2014, 09:02

С предимство ще са проекти в животновъдството

Новият прием на проекти по мярка "Млад фермер" ще започне в средата на юни с бюджет от новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Проектът на наредбата бе публикуван от Министерството на земеделието в края на миналата седмица въпреки уверенията, че мярката ще тръгне още през май. Заради забавянето младите фермери заплашваха с протести. Съгласуването на промените по ПРСР с Комитета по наблюдение на програмата обаче още не е приключило. От министерството очакват това да стане до 4 юни, но предупреждават, че е възможно крайният вариант на наредбата да се разминава с публикувания.

С наредбата се променя срокът от създаването на земеделското стопанство, в който един кандидат може да подаде своето заявление за подпомагане. Той ще бъде увеличен от 14 на 17 месеца. Така от парите ще могат да се възползват повече кандидати. През миналата година средствата стигнаха за едва 409 проекта, макар интересът да бе многократно по-голям.

Според заместник-министъра на земеделието Явор Гечев плановете са новият прием да започне с бюджет 20 млн. евро, което е 25% от цялата мярка. Според критериите за оценка най-голяма тежест се дава на проекти, които се осъществяват в животновъдството. Плановете на младите земеделци, свързани с отглеждането на плодове и зеленчуци, също ще бъдат поощрявани. Допълнителни точки ще получат и фермери, които имат средно или висше образование в сферата на земеделието или пък са преминали обучение от 150 часа по селската програма. Според Явор Гечев има и допълнителни ограничения. Така например проектите за отглеждане на червени калифорнийски червеи, към които напливът бе особено голям, ще минават много по-трудно. Индексът за тях пада няколко пъти, увеличава се и изискването на площта, върху която се отглеждат червеите.

Заради промените на младите фермери ще им се наложи да преработят проектите си по новите изисквания. Пред в. "Сега" от Националната асоциация на младите фермери в България обясниха, че това не би попречило на никого, защото промяната не би отнела повече от ден.


ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

След като наскоро стана ясно, че Държавен фонд "Земеделие" е получил инструкции все пак да одобрява проекти за автомобили, ако не са луксозни, до фонда са били изпратени подробни инструкции какви превозни средства да одобряват. Окончателното решение е, че луксозни превозни средства, джипове или самолети са абсолютно забранени, каза пред в. "Сега" Явор Гечев. "Превозни средства тип баничарка, които захранват малки ресторанти към хотелите, товарни автомобили за баластра например, mountain bike-ове за туристическите пътеки и други са разрешени", обясни той. "Забранени са например камиони - влекачи, джипове за една камара пари, яхти." Зам.-министърът поясни, че няма лимит от 47 хил. лв. за един автомобил, но от инструкциите ставало ясно, че луксозните коли не се разрешават. По желание на консултантите обаче инструкциите не били публични.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив