01 Май 2024, 20:04 Днес (0) | Вчера (13)

Прокуратурата и МВР се намесиха в сделката за фонд "Доверие"

02 Август 2013 08:37 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2013, 08:54

Организирана престъпна група е имала поръчка да пребие двама души, свързани с кандидат-купувача

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров (на преден план) дадоха пресконференция за арестуваната банда за мокри поръчки. На нея се приписват няколко убийства и готвено покушение срещу двама души, свързани с бъдещите купувачи на пенисионния фонд "Доверие". Сарафов намекна, че арестуваните може да се разприказват кой им е поръчал осуетеното покушение.
След като премиерът Пламен Орешарски заяви, че ДАНС е на разположение за проверка на сделката за пенсионния фонд "Доверие", вчера МВР и прокуратурата също се намесиха. Организирана престъпна група от 15 човека е била по следите на двама души, свързани с продажбата на фонда, обявиха зам. главният прокурор Борислав Сарафов и главният секретар Светлозар Лазаров. Задачата е била двамата да бъдат пребити и да им се отнемат колите, както и пари. Според разследващите нарочените за побой са бивш шеф на "Информационно обслужване" АД, както и служител на фирма, която също е имала участие в сделката. "Информационно обслужване" е едно от предприятията с мажоритарно участие на държавата с най-чести промени в мениджмънта, последната от които е отпреди дни. То често попада в епицентъра на политически скандали и нагласени обществени поръчки.

От държавното обвинение отказаха да съобщят имената на застрашените с аргумента, че те са свидетели. Не се знае и какви са били задачите им относно подготовката и реализацията на сделката. Според неофициална информация на "Сега" двамата са работили от страната на купувачите.

"Пресякохме подготовка и извършване на телесна повреда, придружена с грабеж, отнемане на лек автомобил и финансови средства на две лица, които са свързани с т. нар. сделка за закупуване на пенсионен фонд "Доверие". Става дума за бивш директор на "Информационно обслужване" АД и за физическо лице, което има участие в юридическо лице, свързано със съответната сделка", обясни Лазаров.

Групата е арестувана в сряда сутринта, но заради заплахата над свързаните с фонд "Доверие" един е заловен ден по-рано. Според Сарафов разследващите разполагат с неопровержими доказателства за поръчката. По думите му лидерите на групата са поели ангажимент да им счупят краката. Той обаче не съобщи какъв е бил търсеният ефект от побоя. "Това е предмет на други проверки, към момента няма да се задълбочаваме повече в тази информация", каза той, а Лазаров коментира, че на тези въпроси може би трябва да отговорят други хора, визирайки поръчителите.

"Доверие" е най-голямата частна пенсионноосигурителна компания (ПОК) в България. В нея са спестяванията за допълнителна пенсия на 1.25 милиона българи, като сумата по техните партиди е над 1.7 млрд. лева. За подготвяна смяна на собственика се разбра през април, когато австрийският вестник "Дер Щандарт" обяви, че "Виена иншурънс груп" (ВИГ) ще продаде своя мажоритарен дял - 92% от фонда и че за сделката се състезават "двама от най-големите бизнесмени в страната - банкерът Цветан Василев и производителят на лекарства Огнян Донев". Тогава новината стигна до България, но не предизвика смут, защото ПОК "Доверие" неведнъж е сменяла собственици в последните години. Фармацевтичният магнат Донев отрече да има интерес, а банкерът не коментира.

Напрежението се нагнети внезапно през юли, когато КНСБ - дребен акционер в "Доверие", изрази публично притеснения, че най-голямото пенсионно дружество в България може да попадне в съмнителни ръце и че цялата пенсионна система е под риск. По същото време цялото ръководство на ПОК "Доверие" начело с дългогодишната изпълнителна директорка Даниела Петкова подадоха оставка заради непрозрачното подготвяне на сделката. Тогава се разбра, че кандидати за дела на австрийците са неизвестната чужда компания "Юнайтед кепитъл" и добре известният банкер Цветан Василев чрез фирмата си "Бромак".

На 16 юли австрийците съобщиха, че са приключили преговорите за продажба на акциите си и че предпочетеният кандидат-купувач е "Юнайтед кепитъл". Междувременно депутати и министри призоваха Комисията за финансов надзор (КФН) да не дава одобрение на сделката поради неяснотите около кандидат-купувача, които създават рискове. Шефът й Стоян Мавродиев дори бе извикан в парламента за доклад. Той увери, че все още не са постъпили никакви документи по продажбата, а когато бъдат внесени, КФН ще провери всичко заедно с ДАНС и ще разреши сделката само ако всичко около собствеността, парите и компетентността на кандидата е прозрачно и е наред. До момента обаче няма никакво развитие, а вчера МВР и държавното обвинение вкараха и криминален елемент в историята.

"Тепърва ще установим, не е изключено някой да каже какво точно е поел като ангажимент. Установили сме, че тази група е проследявала и установявала навиците на хората, изчаквала е и издебвала удобен момент, за да извърши това, за което е била ангажирана", обясни зам. главният прокурор. По думите му хората, на които са били "поръчани" двамата, са действали на територията на Северозападна България. Само един от всички 15 арестувани няма криминална регистрация. Останалите имат присъди за кражби и грабежи. Освен това групата се е занимавала и с поръчкови убийства. Като лидери се сочат Валентин Янев-Бореца и монтанският кикбоксьор Мартин Антов. Според разследващите Янев, който излежава 5-годишна присъда, наложена му от спецсъда, лично е убил Йордан Цонков-Джиджи през януари 2009 г. и Кочо Михайлов през април същата година. Името на Янев нашумя миналата година, след като МВР под ръководството на Цветан Цветанов кръсти операция по залавянето му "Р.А.Л.И.Ц.А." на името на съдия Ралица Манолова, която го бе пуснала от ареста. От думите на главния секретар на МВР стана ясно, че по тази група се работи от 2008 г.

В момента прокуратурата знае, че поръчките за убийствата на Джиджи и Кочо са дошли от едно и също място, заяви наблюдаващият обвинител от спецпрокуратурата Емил Галипонов. Освен това групата е извършила и още едно покушение - през юни 2008 г. при грабеж във видинското село Капитановци. Арестуваните ще отговарят за няколко обира и кражби. У тях са открити два автомата "Калашников", незаконна ловна пушка, боеприпаси, маски и бухалки.



ИНТЕРЕСИ

Кандидатът за "Доверие" "Юнайтед кепитъл" e регистриран през 2007 г. във Великобритания и няма данни да е развивал дейност, установи в. "Капитал". Акционери са офшорна компания, фондация и българското дружество "Риджънт кeпитъл" с управител Румен Нанов, бивш шеф на фалиралата през 1995 г. Агробизнесбанк. Нанов е дребен акционер в "Риджънт кепитъл", но представлява друг голям акционер - Posh Enterprises, регистрирано на Сейшелите. Управляващи на "Юнайтед кепитъл" доскоро са били Камелия Здравкова и австриецът Гюнтер Рор. Според австрийския търговски регистър Рор е съдружник с руснака Сергей Мастюгин, който влиза в надзорния съвет на руската банка Инвестбанк, а според в. "Капитал" вероятно ще осигури поне отчасти финансиране за сделката. Преди десетина дни като ново лице и директор на "Юнайтед Кепитъл" бе афиширана адвокат Дебора Стърман. Тя присъства на общото събрание на акционерите на "Доверие" и обясни, че акционери в "Юнайтед кепитъл са фондът LJ capital и компанията на Asia Traiding на руския банкер Сергей Мастюгин, а "Риджънт кепитъл" има съвсем дребно участие и в нея имало трима австрийци, един американец и нито един българин.



РОКАДИ

Тези дни в "Информационно обслужване" отново има жега. Ръководството на предприятието тихомълком е била сменено. Според Търговския регистър в съвета на директорите влизат Александър Петров (беше член на ЦИК от БСП), Георги Георгиев Тодоров, Гюнай Аптиев Мехмедов, Красимира Стоянова и Николай Недялков. Не е ясно кога е направена чистката и защо не са оповестени важните промени. В регистъра датата на актуализация е 29 юли.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив