29 Март 2024, 17:23 Днес (12) | Вчера (11)

Прокуратурата се отказа да разпитва шефа на финансовия надзор за Брендо

15 Февруари 2013 08:52 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 февруари 2013, 09:06

Стоян Мавродиев не се яви в съда, но беше храбро защитен от главния секретар на КФН

Председателят на Комисията за финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев беше заличен от списъка със свидетели по делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо. След като вчера за втори път не се яви, за да даде показания, прокуратурата се отказа от разпита му.

"С риск да бъда упрекната, не държа да се явява в залата", заяви прокурор Мариана Станкова. Само преди две седмици тя твърдеше, че Мавродиев трябва да бъде разпитан, защото негови подписи са върху документи по делото. Един от тях е копие на паспорта на Владимир Дишлиев, баща на убития Константин Дишлиев, който бе съдружник и баджанак на Банев. Подписи има и на документи на офшорните фирми "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз", през които се смята, че са минавали пари, свързани с Брендо.

Както и на миналото заседание, Мавродиев бе представил болничен. Съдия Костадинка Костадинова обясни, че той е бил призован по месторабота и домашен адрес. Оказало се обаче, че адресът му отдавна не е актуален, тъй като бил наемател на въпросното жилище преди години. Прокурор Станкова поиска Мавродиев да бъде глобен и затова съдът препрати материалите към шефа на СДВР.

Въпреки че Мавродиев не дойде, в залата все пак имаше член на КФН - главният секретар Андон Георгиев. Той обясни, че е започнал работа в българското представителство на фирмата "Окра Интернешенъл", базирана на остров Ман, през 2000 г. Дружеството "Окра Консултинг" е местно представителство на световната компания, която се занимава с регистрация и продажба на офшорни фирми. Според Георгиев обаче те само са администрирали и сертифицирали документите, а регистрациите са се правели от централата на фирмата. От думите му стана ясно, че работещите в българското представителство са раздавали брошури и са рекламирали дейността на дружеството. Управляващ "Окра" е Мавродиев.

Георгиев не можа да си спомни дали през местното представителство са били регистрирани "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз". "В западния свят Венчърс, Ентърпрайсиз и ала-бала е широко употребявано", каза той. Свидетелят не пропусна да похвали шефа си Мавродиев за друга компания, която е основал - "Юнайтед Консултинг" - там успял "от нищото" да изгради офис с 40 човека, които давали консултации дори на правителството.

След края на разпита Георгиев тръгна да сяда в залата, но се сети, че е забравил нещо, върна се и започна отново да говори. Съдията реши, че след като така и така е дошъл, може да му се предявят документите с подписите на Мавродиев, за да ги разпознае. "Твърде много, до известна степен прилича на подписа на Мавродиев, 95% съм сигурен", каза Георгиев. Секунди по-късно вече не беше сигурен, но препоръча графологична експертиза за установяване на истината. След това обясни, че председателят на КФН изписва името си, когато парафира. "Има много фалшименто, защото е много престижно да кажеш "Мавродиев ми завери документите", отбеляза той. В крайна сметка Георгиев стигна до извода, че дори това да е подписът на началника му, той удостоверява, че "един лист е сниман на ксерокс и е заверен".

"Това, което казах, могат да кажат и другите колеги, и Мавродиев няма какво повече да каже. Ако имате нужда, аз мога да пояснявам, той абсолютно нищо различно няма да каже", заяви Георгиев, преди шефът на КФН да бъде заличен от списъка със свидетелите.



ФИНАЛ

Прокурорът поиска 12 години затвор за Банев, 3 години за бившата му съпруга Моника Добринова, а за вдовицата на Константин Дишлиев - Десислава, и Симо Карайчев - по 6.5 години затвор. Дългата пледоария приспа Банев на няколко пъти. Към втория час съдията му обърна внимание, че е време да се събуди. Присъдата ще бъде произнесена днес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив