456 фермери продават сами продуктите си
Предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно. Малки количества млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите млекопреработвателни предприятия. Промени в
наредбата за директни продажби допускат сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да може да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище.
И в момента домашно сирене се предлага от някои ресторанти, но те рискуват глоба от агенцията по храните. Причината е, че според действащото законодателство млечни продукти за продажба могат да се
правят само в регистрирани мандри, които трябва да отговарят на множество изисквания.
Новите правила ще важат след обнародването в "Държавен вестник" на промените в наредбата. Те допускат производството на млечни продукти от овче, козе и биволско мляко да се извършва и в т.нар.
мобилни мандри. Те са новост за България, но от години се ползват например в Швейцария.
Мобилната мандра ще бъде на колела и може да се закача за автомобил
Така тя на практика ще следва стадото по пасищата. Прясно издоеното мляко веднага ще се преработва, което ще запазва високо качеството му.
Експертите предвиждат голям интерес към производството на сирене и кашкавал от мобилни мандри във високопланинските райони. Пазарът на продукцията пък бил сигурен. И сега на черно се купувала
голяма част от нея от жители на големите градове, които искат вкусни и екологични храни.
Контролът върху продуктите, направени на място, ще се прави от съответната областна дирекция по безопасност на храните. За всяко местене на мобилната мандра инспекторите трябва да бъдат уведомени.
Предвидено еи на всеки 15 дни животновъдите да носят проби от млякото за лабораторни анализи.
Както "24 часа" вече писа, сиренето и кашкавалът могат да се продават директно от производителя и по пазарите чрез мобилни хладилни витрини.
Те по подобие на мобилните мандри ще се закачат към превозните средства. Хладилните витрини ще се регистрират по член 12 от закона за храните като "подвижен обект за продажба на храни".
Очакваме около 10-15% от нашите членове да се възползват от промените в наредбата и сами да продават, коментира Бисер Чилингиров, шеф на Националната овцевъдна асоциация. Фирма от Троян вече
предлагала мобилни мандри по 25 000 лв.
С преработката на място на млякото сред чист въздух в планината сиренето и кашкавалът ставали по-хубави.
С директните продажби фермерите можели да обяснят на клиентите как е направен продуктът, той сам да наблюдава процеса и да дегустира.
В съседна Румъния овцевъди правели по 15-17 вида сирене в мобилни мандри. Надяваме се с наредбата да се повиши и конкуренцията за изкупуване на овчето мляко, което сега е по 1,35-1,60 лв./л, но
очакваме цената да стигне до 1,80 лв. през юни-юли, обясни Чилингиров. Според него е крайно време и държавата да помогне за увеличаване на броя на животните у нас, които са намалели
драстично.
Промените в наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход са минали и през одобрението на Европейската комисия.
Важна промяна е, че се разширява обхватът на територията, в която може да стават директните продажби. В момента това е само административната област, в която е регистриран земеделският
производител. След обнародването на наредбата ще се разрешават и продажбите в съседна област.
Освен чрез млекомат суровото мляко ще може да се предлага директно от фермерите на потребителите и в обособен пункт на входа на стопанството.
Вече ще се разрешава и пряката продажба на двойно повече сурово краве мляко - 150 000 кг годишно вместо 73 000 кг. Транспортирането на суровото мляко до млекомата трябва да става до 2 часа от
издояването му.
За овчето, козето и биволското мляко директните продажби може да са до 60% от месечния млеконадой на ферми с до 50 животни в период на лактация, 50 на сто за стопанства с от 50 до 100 животни и 40
процента за най-големите ферми. Досега тези проценти бяха съответно 35, 30 и 20 на сто. Затова и фермерите бяха недоволни от малките количества, които бяха позволени да се продават директно.
Освен това млекоматите са сравнително скъпи устройства. Цената на новите стигат до 20 000 лв.
Затова и продължавала да преобладава нелегалната продажба от стопаните на прясно мляко в пластмасови бутилки по пазари и улици.
Друга промяна в наредбата пък засяга птицевъдите. Те вече ще могат да продават директно двойно повече яйца. Досега бяха разрешени само 500 бройки седмично, но скоро ще станат 1000.
Повече продукция ще продават и рибарите. Те ще могат да предлагат директно до 5000 кг годишно прясна и охладена морска или сладководна риба. Сега се допускат само 2000 килограма.
Облекчение има и за пчеларите, които в момента са най-голям брой от възползващите се от наредбата за директни продажби. Те вече ще могат да продават сами
не само мед, но и всякакви пчелни продукти като восък, пчелен прашец, пчелен клей и пчелно млечице.
За меда, пчелните продукти и месото от дивеч няма никакво ограничение по отношение на териториалното им разпространение.
Промените в наредбата ще бъдат обнародвани в "Държавен вестник" до края на май, обещаха от министерството на земеделието.
456 фермери продават сами продуктите си
456 са регистрираните земеделски производители в агенцията по храните по наредбата за директни продажби.
Най-много са пчеларите - 326. След тях са фермерите, които сами предлагат на потребителите част от произведеното сурово мляко. Директно кокоши яйца продават 23 птицевъди, а яйца от пъдпъдъци -
11.
Прясна и охладена риба предлагат сами на клиентите си 17 арендатори на язовири. По един е регистриран за директни продажби на охладено месо от дивеч и от птици. Двама пък предлагат заешко, показва
справката в регистъра на агенцията по храните.
Наредба 26, която позволява директните доставки е от октомври 2010 г.
Веднага след обнародването й обаче се оказа, че интересът е сравнително слаб заради малките количества, които позволява да се предлагат от производителите на крайни клиенти. Затова и още през 2012
г. бяха подготвени промени в наредбата, които да увеличат обемите. Разрешението от Европейската комисия обаче се забави почти 2 години.