26 Май 2024, 21:05 Днес (0) | Вчера (0)

Пуснаха Цветан Василев, ще се подписва всеки ден в полицията

18 Септември 2014 03:49 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2014, 09:09

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев ще чака на свобода съдът в Сърбия да се произнесе по молбата на прокуратурата в София за екстрадирането му

Властите в Белград иззеха паспорта на банкера, забраниха му да напуска страната и го пуснаха срещу подписка.

Василев дори не преспа в ареста, както се случва обикновено, когато има искане за издирване и задържане чрез Интерпол. 

Според официалните документи Василев е бил задържан само три часа, докато го заведат при съдия. Държавното обвинение у нас е уведомено официално за ареста му едва днес - в 7,26 ч. Това става с факс, получен в отдел "Международен” на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

В него от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество” към МВР съобщават, че издирваният из цял свят с помощта на Интерпол Цветан Василев е бил задържан във вторник в 9 ч местно време (10 ч - българско). В 12 ч Василев бил изправен пред сръбския съд. Там магистратите се уверили, че самоличността му е потвърдена чрез сравнение на снимката и биометричните данни, предоставени по-рано на международната полиция. Изслушали банкера в присъствие на преводач и сръбски адвокат и след като чули становището на защитата, решили да не го оставят в ареста.

Съдът наредил Василев да не напуска настоящия си адрес в Сърбия. Той е вписан в делото в белградския съд, но не и във факса, пратен до прокуратурата днес. 

Банкерът е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден между 9 и 15 ч. Според неофициална информация той трябва да се подписва в полицейския участък по адреса му на местоживеене. Няма право да напуска града без разрешение от съда.

"Мярката му за неотклонение съответства на нашата подписка. Няма драма, че е пуснат. Прокуратурата подготвя документите за екстрадирането му и ще ги изпрати по-рано от законовия 18-дневен срок”, уточни източник от ВКП.

Сръбският съд е взел предвид, че Цветан Василев не е осъждан и е с чисто минало. Другата причина за леката мярка за неотклонение е, че се е предал. С такси той отишъл в криминалното управление в Нови Белград. Казал кой е, а по-късно обяснил, че е взел "по-лесното” решение. Уверил, че не се е крил и бил готов да съдейства на разследването. Сръбски медии твърдят, че преди да се отправи към полицията, банкерът бил в местен ресторант. Поговорил с някакъв мъж и си тръгнал.

Според запознати решението му било добре обмислено и съгласувано с адвокати. Взето е само ден след като в Сърбия пристига искането на българската прокуратура за ареста му.

"Вероятно е имал доверен човек, който го е предупредил, че ще тръгнат да го търсят”, каза за "24 часа” източник от МВР. Василев изпреварил полицаите и сега ще чака да го призоват в съда, след като бъде насрочено дело за екстрадицията му. Дата ще бъде определена едва след като по официалната дипломатическа поща пристигнат всички необходими документи от България. В тях трябва да се опише какви са обвиненията, за какви престъпления и какво наказание предвижда за тях българският Наказателен кодекс.

На 28 юли Василев бе задочно обвинен в длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от КТБ. Според закона това е тежко умишлено престъпление и се наказва с до 20 г. затвор.

Има два варианта  за развитие на делото в Сърбия. Единият е банкерът сам да поиска да бъде върнат в България, за да съдейства на разследването, каквато готовност декларираше по-рано от чужбина.

Другата е защитата да настоява искането да бъде отхвърлено. По-вероятен е вторият вариант.

Днес за него намекна и един от адвокатите на Василев с думите: "Напълно нормално е клиентът ми да не иска да бъде екстрадиран”.

Процедурата не изисква съдът да преценява дали има достатъчно доказателства срещу Василев по казуса КТБ. Достатъчно е само да се докаже, че няма процесуални нарушения при повдигане на обвинението и че то е за тежко престъпление по смисъла на НК, коментираха юристи.

Очаква се като аргумент срещу искането за екстрадиране защитата да посочи, че банкерът е заплашван и се страхува за живота си.

"Заплахите срещу Василев не са от вчера и от днес. Той ги е заявил и пред прокуратурата и главния прокурор”, каза авдокатът на банкера Христо Ботев.

Другият защитник Константин Симеонов уточни, че има нови заплахи. "Има данни за по-пресни действия от страна на някои хора, обещания за плащане на поръчка. Тя е за физическа разправа, сигнал, че е поръчано неговото елиминиране”, заяви Симеонов пред Нова телевизия.

Преди седмица, когато в Софийския градски съд се гледа делото по жалбата на Василев срещу задочната заповед за 72-часовия му арест, се разбра, че той е поискал да му се осигури защита по Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

От прокуратурата отговориха, че тя се дава на хора, които предоставят информация от особено значение за разследването, а в случая банкерът дори не е дал обяснения.

"Обвинението, че е източил 206 млн. лв., е абсурдно. Има данни за липса на някакви средства от касата на КТБ, но не знам какво общо има това с Василев”, твърдеше тогава адвокат Симеонов.

Освен мажоритарния собственик на КТБ обвинение в присвояване имат още 4-ма висши служители на банката - изпълнителният директор Орлин Русев, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката  Борислава Тренева и главната касиерка Маргарита Петрова.

Четиримата са на свобода - банкерът Русев и двете счетоводителки платиха парични гаранции, а Петрова бе пусната от прокуратурата срещу подписка, след като даде обяснения.

С обвинения в безстопанственост в особено големи размери са отстранените изпълнителни директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Александър Пантелеев, които са на свобода срещу 10 000 лв. гаранция, както и Георги Зяпков, ръководител управление "Кредитиране”. Той е на свобода срещу 5000 лв.

Преди 10 дни адвокат Константин Симеонов съобщи, че клиентът му бил готов да се върне, но ако прокуратурата му определи по-лека мярка за неотклонение, например парична гаранция.

Софийският апелативен съд ще решава утре дали да отмени задочния 72-часов арест на банкера, наложен му от нашата прокуратура.

Миналия петък съдия Иван Коев реши, че молбата му е преждевременна, защото Василев не е задържан.

Днес ще стане ясно дали апелативният съд ще потвърди това становище, или ще нареди жалбата срещу поискания арест да се разгледа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив