19 Април 2024, 00:01 Днес (0) | Вчера (11)

Пътуващи за САЩ декларират предварително адреса на престой

18 Октомври 2005 08:57 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Авиокомпаниите от азиатските страни често получават солени глоби от щатските власти за това, че са докарали пътници, които нямат редовна виза или имат забрана за влизане в САЩ

Пътуващите за САЩ със самолет неамерикански граждани трябва вече да попълват картите с адреса, на който ще пребивават в Съединените щати, преди да се качат на самолета. Това съобщиха вчера от представителството на "Луфтханза" у нас.
След преговори с американските власти немската авиокомпания е решила да въведе този режим от 22 ноември. След тази дата пътниците трябва да попълват картите още преди да си чекират багажа на немското летище. Самият картон вече ще може да се разпечатва и от интернет или да се намери в пътническите агенции или в бюрата за продажба на самолетни билети.
На практика САЩ вече искат предварително адреса, на който ще пренощува пътникът първата нощ на тяхна територия, каза представителят на "Бритиш еъруейз" за България Емил Делибашев. Тази информация се вкарва в резервационните системи още при купуването на билета и властите отвъд океана я знаят, преди още пътникът да е излетял от Европа. При издаване на билет от България за САЩ през Лондон информацията се вкарва още оттук, каза той.
"От авиокомпаниите, които продават билети от България до САЩ, единствено "Австрийски авиолинии" не записват предварително информация за адреса, на който лицето ще пребивава в САЩ", каза шефът на продажбите на компанията у нас Емил Олованов. "При нас в резервационната система за такива билети се записва само номерът на паспорта", добави той. При качване от Виена адресната карта се дава на ръка и се попълва в самия самолет.
Останалите големи авиокомпании коментираха, че мярката с предварителното информиране на щатските власти за това кой е потеглил за територията на САЩ се въвежда постепенно и от тях. Сроковете ще зависят от това за колко време ще успеят да настроят софтуера на резервационните си системи. Досега в него се вкарваха само датата на раждане на лицето, което ще пътува за САЩ, номерът на паспорта, националността и постоянният му адрес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив