13 Май 2024, 00:16 Днес (0) | Вчера (0)

Разнобой за тока във властта

12 Юни 2015 08:42 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2015, 09:02

Не трябва да се отлага повишението на цената за бизнеса, твърдят Делян Добрев и Мартин Димитров.

Разнобой във властта за цената на тока. Призивът на премиера Бойко Борисов за месец отсрочка на повишението за бизнеса срещна отпор в парламента. Шефът на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев и реформаторът Мартин Димитров не се съгласиха с позицията на министър-председателя. "Не трябва да има отсрочка за цените на тока и новите трябва да влязат в сила от средата на годината, когато започва новият регулаторен период", заяви в четвъртък Добрев. "Шок няма, не трябва да има и отлагане", каза той. Според него поскъпването на тока за индустрията няма да е 20%, както твърдят бизнес организациите, а ще е само 2.

Държавата ще покрие 85 на сто от разходите на промишлеността за планираното от 1 юли двойно увеличаване на добавката за покриване на разходите на НЕК за изкупуване на зелена енергия и на тази от двете "американски" централи.

"Всяка средна фирма, която консумира над 10 гигаватчаса и отговаря на критериите за държавна помощ, ще получи отстъпка от зелената компонента", обясни Добрев. Ако малка фурна използва над 10 гигаватчаса, тя може да влезе в условията за помощ и да получи отстъпка. И Мартин Димитров от Реформаторския блок не вижда основания за отлагане на новите цени. "Българската енергетика има 650 млн. лева дефицит на НЕК и този дефицит трябва да бъде решен", каза той пред БНР. Димитров не смята, че ще има сериозен удар върху индустрията, защото общото поскъпване на цената на тока е минимално 1.5-2 на сто. Реформаторът уточни, че парламентът не може да се меси в определянето на цените. Таско Ерменков от БСП също е против парламентарна намеса в ценообразуването. За административен натиск върху тарифите обаче се обяви Патриотичният фронт. "Убеден съм, че не е нужно да се повишава цената на тока", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него не е необходимо да се отива към натоварване на бита и на бизнеса, докато не се прекратят или използват всички резерви в намаляване на цената.

В същото време шефът на КЕВР Иван Иванов бе категоричен, че регулаторът няма да се огъне на натиска. Според него съпротивата и заплахата за протести са типични винаги когато има опити за реформи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив