29 Март 2024, 09:30 Днес (1) | Вчера (11)

Разрешават на ДКЕВР да въведе почасови цени на тока

05 Януари 2015 09:11 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 януари 2015, 09:12

Индивидуалните топломери задължителни за новите блокове с парно

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще има право да въведе динамично ценообразуване на тока за крайните клиенти. Това означава определяне на различни тарифи според това в кое време на денонощието се консумира електрическата енергия. Освен това ще могат да се прилагат отделни цени за периодите на върхово потребление, както и да се ползват отстъпки при намалено потребление през същите тези периоди. Другата опция, която ще има ДКЕВР, е за ценообразуване в реално време. Това е предвидено в промени на Закона за енергетиката, които са заложени като част от проекта на изцяло нов Закон за енергийната ефективност. Целта на предоставянето на повече права на регулатора в областта на ценовото регулиране е чрез него да се оптимизира потреблението на ток от страна на крайните клиенти.

Наред с това в енергийния закон са предвидени и изменения, свързани със защита на потребителите. Те предвиждат клиентите да могат едностранно да прекратят договора си за доставка на ток при промяна на цените и на договорните условия. За целта енергийните фирми ще са длъжни да ги уведомят за това им право, както и за всяко повишение на цените, когато то влезе в сила. Тези промени най-вероятно са продиктувани от предстоящата либерализация на пазара на електрическа енергия. По закон тя трябва да се случи у нас до края на тази година, реално обаче едва ли това ще може да стане. Друг текст пък задължава ЕРП-то или търговеца на ток да се произнася по жалбите на клиентите си в срок до три месеца.

В нови текстове е предвидено доставчикът на ток или на газ да предложи на потребителите избор между много начини за плащане, включително да му се даде право да плаща на база прогнозни сметки.

Веднъж на три месеца обаче ще трябва да им предоставя данни за фактурираната им енергия, а ако са избрали електронна фактура – най-малко два пъти годишно.

Законовите поправки не са подминали и парното. Според предложенията всеки апартамент в нов блок, който ще се отоплява на централно парно, трябва задължително да е снабден с индивидуален топломер. Същото важи и за блоковете, чиито инсталации за преработени от вертикални в хоризонтални.

С други изменения се уреждат вече направени промени в Наредбата за топлоснабдяването. С тях се дава право на абонатите сами да избират метода за определяне на количеството топлина, отдадено от сградната инсталация. Когато общото събрание на блока не вземе решение кой от изброените два метода в наредбата да се прилага, тогава процентът на сградната инсталация се определя от топлинния счетоводител.

В новите текстове на закона не се споменава нищо за даденото право на абонатите в наредбата да определят фиксиран процент на сградната инсталация.

Прогнозните сметки за плащане на парното остават, става ясно от предложените текстове. Начините за плащане са същите три - по реална консумация, по прогнозно потребление и на равни вноски. Промяната за последния начин е, че равните вноски вече ще бъдат 11, а не 10, а изравнителната сметка - съответно една, а не две.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив