01 Май 2024, 20:19 Днес (0) | Вчера (13)

Райков моли бизнеса за помощ

22 Март 2013 00:24 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 март 2013, 00:25

Ваучери за храна и социални програми ще обсъжда кабинетът с индустриалците

Българският бизнес да се включи в подкрепата на най-бедните хора у нас. Този призив отправи премиерът Марин Райков вчера. "Крайно време е да се обърнем към една от ценностите на европейската демокрация - солидарността. Много бих искал представители на националния капитал да проявят солидарност в този тежък момент", заяви служебният премиер след среща с лидера на ДСБ Иван Костов и бившия водач на СДС Мартин Димитров, сега учредител на "Единство".
Според министър-председателя българският бизнес трябва да покаже, че е "носител на национална отговорност и да се легитимира като социален партньор". "Има различни форми, под които фирмите могат да помогнат на хората от най-уязвимите групи", обясни Райков. Той ще започне консултации с индустриалци по темата. Райков увери, че служебният кабинет няма да се ограничи в търсенето на бюджетни резерви в помощ за най-бедните, но има нужда всеки да подаде ръка.
С апела си за помощ премиерът Райков иска да накара бизнеса да реагира сам - всеки в своя град, на своята улица, според собствените си възможности. Идеята е фирмите по сектори да дават предложения за изход от социалната криза, обясниха от "Дондуков" 1. Според източниците ни призивът няма за цел да убеди предприемачите да приемат увеличение на минималната работна заплата. А по-скоро да ги провокира да дават повече социални придобивки - помощи, ваучери за храна и др.
Вече имаме предложения от компании и цели браншови организации, те искат да изложат вижданията си за социални инвестиции и съвместни бизнес програми, казаха още от "Дондуков" 1.
"За малките и средните фирми също е много важна подкрепата в този момент", посочи след срещата Мартин Димитров. За пример той даде навременното разплащане на държавата и възстановяването на ДДС. Димитров призова да се спре чиновническият рекет към малките и средните предприятия. "В тежка криза е важно да има солидарност. При положение, че хората се палят на улиците, всеки трябва да даде своя принос, за да се стабилизира обществото. Всички трябва да помогнем на най-бедните - това бяха думите на премиера", обясни пред "Стандарт" Димитров. Той призна, че са били обсъждани конкретни идеи, но с Костов обещали на премиера да не ги оповестяват публично. Това щял да направи самият Райков.
Призивът за помощ на премиера обаче озадачи големите фирми у нас, показа проверка на "Стандарт". Лидерите по браншове масово отказваха коментар, докато не разберат конкретните идеи на Райков. Неофициално обаче казваха: "И сега отделяме немалко средства за корпоративна социална отговорност, подпомагаме хора в неравностойно положение".
"Изнемогваме в кризата, в момента и ние сме бедни. Правим чудеса, за да не уволняваме хора, подвиг е, че плащаме заплати", допълваха шефове на средно големи фирми. Според тях функция на държавата е да осигури добра бизнес среда, така че компаниите да работят, за да си плащат данъците, от които хазната да дава помощи за най-бедните. Други пък предупредиха, че ако сега бизнесмени решат да подадат ръка на държавата и отделят средства за соцалнослабите, после може да искат услуги в замяна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив