16 Април 2024, 13:02 Днес (6) | Вчера (10)

Регионалното министерство определи висок "таван" за безплатното саниране

28 Октомври 2015 09:07 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 октомври 2015, 09:08

Ремонтите на панелките не могат да надхвърлят 350 лева за квадратен метър

Висок "таван" за максималните цени за санирането по безплатната правителствена програма определи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Цените за отделните дейности, които не могат да бъдат надхвърляни от общините, вече са качени на сайта на ведомството. Те обаче са до два пъти по-високи от цените, постигнати при поръчките по приключващата европейска програма за обновяване на панелки.

Пределните цени ще бъдат наложени по решение на правителството след анализ на данните за вече обявените обществени поръчки. Много от тях очевидно са били прекалено раздути и това принуди управляващите да определят горен праг. Но и новите референтни стойности надхвърлят средните пазарни цени. Според обявените от регионалното министерство цени разходите за строителни и монтажни работи (СМР) не може да надвишават 250 лв. за квадратен метър без ДДС, а тези за енергийното и техническото обследване на всяка сграда - 12.50 лв./кв. м. Изработването на инвестиционния проект и авторският надзор са с таван от 15 лв., за строителния надзор той е 7 лв./кв. м, за инвеститорския контрол - 4, а за оценка на съответствието на проекта - 2 лв./кв. м. Така максималната цена за санирането излиза около 300 лв. на квадрат без ДДС, а с данъка - над 350 лева.

Референтните стойности трябва да бъдат прилагани от общините при определянето на прогнозните стойности за възлагане на дейностите по санирането - например топлоизолацията, смяната на дограмите, ремонт на покривите и фасадата. В указанията към тези цени изрично е посочено, че "всяка община следва да подхожда с необходимата отговорност и прецизност, като взема предвид големината, сложността на конструкцията и специфичните особености на сградата". От значение са повторяемостта на типови конструкции и елементи, разгънатата застроена площ, както и предписаните мерки за енергийна ефективност.

Решението да се наложат препоръчителни цени за санирането бе взето, за да се избегне надуването им при обществените поръчки и така да се облагодетелстват "свои" фирми. От регионалното ведомство обясниха неотдавна пред в. "Сега", че базата за референтните стойности ще са пазарните цени. Такива например са стойностите, при които има вече сключени договори след търгове по Закона за обществените поръчки по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" по оперативната програма "Регионално развитие". Въпреки че досега са завършени само няколко сгради, за повечето има проведени процедури и яснота за цените. На практика цените от поръчките по този проект са почти наполовина по-ниски. Така например СМР са между 100 и 150 лв./кв. м, казаха пред "Сега" експерти от проектните мениджъри по проекта. Те бяха избрани от регионалното министерство да подпомагат и консултират изпълнението му. Заложените в правителствената програма максимални разходи за изготвяне на техническото или енергийното обследване също са двойни. По европейския проект те са около 5-6 лв./кв. м.



СМЕТКИ

Блоковете в безплатната програма са с разгъната площ между 3000 и 8000 квадратни метра. Ако вземем условно за база средна квадратура от около 5000 кв. м, излиза, че при максималната цена от 250 лв./кв. м при 1 млрд. лева бюджет по програмата ще бъдат обновени 800 -1000 сгради. Според предварителната информация блоковете за саниране са над 20 хиляди.



ПОЗИЦИЯ

Добре е да има ориентировъчни позиции на дейностите, които да служат на общините при съставянето на заданията за обществените поръчки и оценката на кандидатите, коментира инж. Иван Бойков от ръководството на Камарата на строителите в България. Строители обаче коментираха, че определянето на каквито и да е цени от държавата е регулация от времето на социализма.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив