25 Април 2024, 13:12 Днес (8) | Вчера (12)

Режат докторски заплати за отсъствие от семинари

23 Ноември 2015 08:56 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 ноември 2015, 08:57

Медици отказват квалификации, за да не изпуснат хонорари

Заплатите на докторите и зъболекарите, които не ходят на семинари, не участват в научни конференции по специалността си и не представят сертификат за такива обучения, няма да бъдат увеличавани. Възможно е дори да бъдат намалявани. Това предвиждат поправки в Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, които са публикувани за обществено обсъждане.

Сега не малка част от медиците отказват квалификации, за да не изпуснат хонорарите си от пациентите. Това е и една от причините за неточно поставените диагнози и неадекватни лечения, каза за "Монитор” Красимир Грудев от Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници и допълни, че възнагражденията не зависят от това дали докторите са преминали допълнителни курсове за новостите  в тяхната специалност или не.

Занапред всеки преминал курс, извън обучението по специалност, ще бъде вписван в специален регистър, който ще се води от БЛС. Съсловната организация ще следи изкъсо дали българските лекари повишават квалификацията си или стоят на същото ниво, на което са били след получаване на специализацията. За продължаващо обучение ще се зачитат и уеб семинарите и конферентните научни симпозиуми, каквито се водят по интернет вече от няколко години във всички европейски страни с добри медицински практики. От тази дистанционна форма на обучение ще се възползват занапред най-вече докторите от малките населени места, където няма достатъчно лекари и всяко тяхно пътуване до столицата или голям град за повече време рискува да остави пациентите им без медицинска помощ.

Като повече от наложително определи въвеждането на изискването за постоянното повишаване на квалификацията председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Към момента съсловната организация поддържа регистър само за специализациите на колегите, не е проблем да следим и продължаващото им обучение, увери в допълнение той.

Занапред, независимо, че ще се следи за квалификацията на лекарите, това няма да става на око. Законопроектът предвижда именно БЛС да изготви правила за добра медицинска практика по всяка отделна специалност. Предстои да се въведе и единна кредитна система, по която докторите ще бъдат оценявани чрез натрупване на  съответен брой точки,  от които ще зависи тяхната заплата и дори научна степен. За всяка година те ще трябва да са натрупали определен брой от тях. Ако не успеят, няма да растат в йерархията, нито пък ще имат възможност да записват докторантури и да получават научни степени.

Предвижда се същите правила за оценка да важат и за зъболекарите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив