25 Април 2024, 13:00 Днес (6) | Вчера (12)

Решават дискриминация ли е скъпото море за българи

28 Януари 2014 08:46 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2014, 08:57

Дискриминират ли българите туристическите агенции, когато им отказват по-евтини почивки на родното Черноморие през туроператор в чужбина? Такъв казус ще разглежда в четвъртък Комисията за защита от дискриминация

Проблемът с драстичните разлики в цената на пакетите за българи и чужденци лъсна през последните години. Някои родни туристи дори започнаха да резервират почивките си у нас през чужди сайтове, но често получават отказ от турагенциите.

Жалбата, по която трябва да се произнесе антидискриминационната комисия, е на гражданка от София срещу родна компания. Жената се е опитала да направи резервация за почивка на Българското Черноморие през румънска туроператорска фирма, защото от практиката знаела, че така е по-евтино. Тя обаче получила имейл от българската компания - партньор на румънската, според който, ако жената няма румънско гражданство, не може да закупи услугата на цени, които се предлагат на румънския пазар.

Жалбоподателката твърди още, че български партньор на чужда туроператорска фирма е поискал от българи, опитали се да резервират почивка през чуждата компания, допълнителни 200 евро над обявената от чуждата фирма цена.

Неотдавна "Труд” писа за друг подобен случай, при който разликата в цената беше 40%. Тогава обаче се оказа, че офертата задължително включва и самолетен билет.

"Наистина има практика да се обявяват различни цени на почивките за различните пазари, но тя не е свързана с гражданството, а с постоянното пребиваване”, коментира пред "Труд” зам.-председателят на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков. Според него има логика в това отделните териториални пазари да се маркетират по различен начин особено когато става дума за нови продукти, промоции или за пазари, които не са развити. Когато от чужбина се закупуват по-големи обеми, също е логично цената да е по-ниска, коментира още Байков. По думите му неслучайно в Турция най-скъпите почивки се предлагат на турските граждани.

 

Българската компания, която предлага по-евтино море за румънци, вчера не бе открита за коментар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив