28 Март 2024, 18:10 Днес (11) | Вчера (12)

Руснаците разпродават имотите си по морето

28 Ноември 2014 08:53 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 ноември 2014, 08:53

Българи търсят терени за къщи около градовете

От началото на годината много от руснаците, притежаващи ваканционен имоти по българското Черноморие, са ги обявили за продажба. Това сочи проучване на пазара, направено от Национално сдружение "Недвижими имоти” (НСНИ).

Броят на братушките, проявили интерес да купят жилище по морето в България, силно намалява, отчитат още от сдружението. Само за първите 9 месеца сделките с руски граждани са паднали със 7-8%. Основните причини са две: кризата в Украйна и ограниченията, наложени от Москва на руските държавни служители да притежават имоти зад граница. Отделно от това обезценяването на рублата стимулира руснаците да продават имотите си у нас, за да имат спестени пари в твърда валута.

Според Ирена Перфанова, председател на НСНИ ще е трудно бързо да се намерят купувачи на имотите, строени специално за руснаците. Затова се очаква понижаване на цените в сегмента. По думите й все пак има нарастване на търсенето от страна на българи на ваканционни жилища, които искат да вложат в тях свободните си пари.

Тя посочи и още една, според нея тревожна тенденция на пазара по Южното Черноморие. "Цели курортни комплекси започнаха да се изграждат и това увеличава междуфирмените дългове в строителния сектор и трудностите в изплащането на инвестиционните кредити”, предупреди Перфанова.

"За 2015 г. се очаква повишаване на интереса на българите към Южното Черноморие”, прогнозира тя.

"По северната част на бреговата ни ивица търсенето от страна на руснаците е било винаги повече към жилища в градовете”, каза Добромир Ганев, зам.-председател на НСНИ. "Причината е, че братушките купуват имот, за да го ползват повече време през годината”, поясни той.

Според него оттеглянето на руснаците се е отразило негативно на пазара във всички морски селища в страната. "Затова във Варна предприемачите вече се ориентират към изграждането на по-малки сгради, разположени между центъра и курорта "Златни пясъци”, каза той. "Предлагането на построени преди години жилища продължава да е голямо, но купувачите имат вече много по-високи изисквания, отколкото по времето но имотния бум. В цяла България ръст на броя на покупко-продажбите на имоти има единствено в София”, уточни Ганев. Той подчерта и нарастването на интереса към покупка на терени за строеж на еднофамилни къщи за собствено ползване в близост до големите градове. Брокерите от НСНИ смятат, че все още на пазара не се очертава тенденция за нарастване на цените.

Предлагат задължителни договори за посредничество

От НСНИ вчера припомниха искането си да се въведат задължителни писмени договори между посредниците и продавачите или купувачите на имоти и наемодателите. Освен това се предлага да се изготвят и подписват протоколи от огледи и те да са неразделна част от договора за услугата. Така ще има точна информация кой клиент от кой брокер е бил заведен на оглед на имота. От НСНИ искат още да въведат изискването имот да се предлага от посредник само ако го е видял или разполага със снимки, отговарящи на реалното му състояние.

Според ръководството на сдружението друго задължително условие е брокерите да се уверят - от документи и проверки, че лицето, което ги наема за посредник, има това право.

Съобразяване на данъчните оценки на имотите с пазарните цени, предлагат още от НСНИ. От сдружението смятат, че това ще доведе до допълнително раздвижване на пазара.

Инвеститори искат доходност 6-6,5%

"За разлика от последните години в София вече има търсене на жилища с цел инвестиция”, смята Александър Бочев, от RealNet. Според него за това има няколко основни предпоставки, като първата е двойно по-голямата доходност от имот, даван под наем, отколкото от депозит.

"В момента търсената годишна възвращаемост от апартамент в София е 6-6,5 на сто”, поясни брокерът. "Важна роля за нарастване на сделките с жилища в столицата изигра и фактът, че много от банките намалиха първоначалната вноска при отпускане на ипотека”, добави Бочев. По думите и през 2015 г. ще продължи да нараства влагането на пари в имоти с цел средствата да бъдат защитени по-сигурно. "В София също се наблюдава ръст на покупките на парцели за къщи около града”, каза още брокерът. Според него нарастването на търсенето на апартаменти ще стимулира повече предприемачи да започнат строителството на жилищни сгради. "През 2015 г. не се очакват сериозни колебания в цените в столицата, което ще повиши предвидимостта на пазара”, прогнозира Бочев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив