18 Април 2024, 09:57 Днес (2) | Вчера (11)

С GSM хващаме стоки менте

09 Април 2014 09:07 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2014, 09:10

Софтуерът за телефона е безплатен

С GSM ще може да хващаме стоки менте. Това ще стане благодарение на мобилно приложение, което позволява проверка на баркода на продукта, стана ясно след представянето на новия софтуер от председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той посочи, че няма баркод в света, който да не може да бъде проверен. За да направите инспекция, е нужно на мобилния телефон да бъде инсталирано специалното приложение. Сканиращият софтуер може да се използва от притежателите на GSM-и от среден, дори и от по-нисък клас. Той е безплатен и може да се изтегли от сайта на компанията, която го е разработила, а скоро и от страницата на БТПП.

След сканиране на баркода се получава информация за фирмата, която го притежава, за нейния управител, за адреса на компанията и др. При чуждестранните фирми научаваме същите данни, след като бъдем прехвърлени към глобалния регистър. Съобщението "Баркодът е невалиден”, получаваме когато попаднем на фирма, която го ползва нелегитимно. В тези случаи потребителят може да изпрати сигнал до организацията къде и кога е сканиран баркодът, като към него може да се прикрепи снимка на продукта с неговия баркод. След това, при възможност, започва издирването на некоректната фирма и стоката може да бъде изтеглена от търговската верига. "Не бива да се купуват подобни стоки, защото при проблем клиентът не може да си търси правата”, предупреди Симеонов.

В ситуация, когато проверката ни сочи един производител, а на опаковката е посочен друг, това най-често е заради пакетиращата компания. Тя може да посочи своите данни, а не на фирмата, която го е изработила.

Най-често се фалшифицират хранителните продукти. Но няма сектор, в който всичко да е изрядно по отношение на баркодовете, посочват експертите, разработили приложението. Според тях "сезонност” при нередовните стоки няма. "Но статистиката показва, че при по-голям оборот има и повече нарушители”, поясни Цветан Симеонов.

Очаква се сега благодарение на възможността за сигнали от потребителите да се попълни и списъкът с нередовни фирми. От БТПП планират да се направи и сайт, в който да се пишат нарушителите.

Плановете са приложението да се развива, като при проверката на стикера да се научава не само за производителя, но и за съдържанието на продукта. Това ще стане, след като базата данни бъде попълнена с нужната информация. Срокът, в който трябва всички фирми да го направят, е декември тази година.

За да е изрядна една фирма и нейният баркод, тя трябва да е регистрирана по стандартите GS1, което се прави в национална организация към БТПП. Компаниите трябва да плащат годишен членски внос, като минималният е 50 лв. за един код. За правото за ползване на 1000 годишната такса е 200 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив