08 Май 2024, 15:36 Днес (8) | Вчера (11)

Седем дни наддаване за мрежа от ново поколение

01 Ноември 2005 08:42 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Технологията дава възможност за телефонни разговори чрез радиовръзка

Седем дни продължи търгът за три лиценза за безжична мрежа от ново поколение от типа "точка към много точки". Постигнатата цена по време на наддаването надхвърли 6 млн.лв.
Технологията дава възможност за разговори по телефона чрез радиовръзка, без да се използват кабелите на БТК. Чрез тази система могат да се предоставят и високоскоростен Интернет и цифрова телевизия.
Компаниите "Некском-България", "Орбител" и БТК спечелиха вчера трите лиценза за безжична мрежа клас Б. Постигната цена в търга бе 6,172 млн. лв.
Преди две седмици "Транс телеком" и "Кабелнет" спечелиха двата лиценза за мрежа клас А. Въпреки че този лиценз дава възможност за повече честоти, постигнатата цена бе по-ниска - 5,044 млн. лв. Причината бе, че МТел и БТК се отказаха от наддаването при ниво около 4 млн. лв. в очакване да спечелят търга за лиценз за мрежа клас Б на по-ниска цена. Това обаче засили конкуренцията между компаниите и в резултат цената на лиценза надскочи 6 млн. лв.
Чрез лиценза "точка към много точки" телекомите ще могат да разиграят вторичен пазар на далекосъобщителни услуги. Операторите могат да отдават под наем честотния ресурс на други дружества и да печелят от посредничеството при преноса на данни, глас, видео и други услуги.
Приемането на информация по технологията "точка към много точки" става чрез два терминала, изградени от две устройства. Едното е антена и интегриран към нея радиоблок, които се монтират на покрива на сградата. При потребителитя пък се поставя друго устройство, свързано с телефона, телевизора, компютъра.
Чрез безжичната мрежа от ново поколение БТК може да осигури телефонна връзка и в най-затънтените и отдалечени краища на страната, включително до недостъпни места в планинските райони. За целта няма да бъде нужно да се полагат кабели, което намалява стойността на инвестицията.
Мобилните оператори пък биха могли да предоставят цифрова телевизия и Интернет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив