29 Март 2024, 10:38 Днес (3) | Вчера (11)

Сивата икономика намалява, но превзема нови територии

05 Декември 2012 12:32 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 декември 2012, 12:33

Контрабандата и криенето на данъци са се прехвърлили в търговията с компютри, телефони и козметика

Сивата икономика мутира, показва мащабно изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Предишни години нейните най-големи владения бяха в строителството, туризма и здравните услуги, но напоследък криенето на данъци, плащането на заплати под масата, източването на ДДС и ментетата превземат опасно големи територии в други сектори - електроника и електротехника, парфюмерия и козметика. В списъка на прогресивно посивяващите влиза и печатарската индустрия.

Наскоро асоциацията оповести, че държавната хазна губи около 10 млрд. лева годишно заради различните трикове на сенчестия бизнес. Наблюденията на АИКБ сочат, че все пак има известно подобрение и като цяло сивата икономика вече има "само" 36.8% дял от брутния вътрешен продукт на страната, докато преди 2 години е заемала 42.2 %. Това до голяма степен се дължи на мерките за затягане на контрола, които двете приходни агенции - НАП и митниците, предприеха, твърди светлият бизнес. Онлайн връзката на всички касови апарати с НАП дава резултати.

Въпреки мерките една четвърт от оборотите се крият, което означава, че в хазната влизат само 75% от дължимите данъци, акцизи, мита и такси, твърдят от АИКБ.

Според Бойко Недялков, зам.-председател на асоциацията, сектори като производството и търговията на парфюми, козметика, битови уреди, компютри, телевизори и телефони потъмняват бързо заради контрабандата и нахлуването на все повече имитационни стоки. Конкуренцията на сивата икономика, която предлага ментета на "изгодни" цени, прави стоките на почтените фирми по-трудно продаваеми. А най-лошото е, че все повече артикули - имитации на маркови стоки, заливат българския пазар.

В АИКБ смятат, че проблемът се крие в това - българинът често предпочита да заобиколи закона, защото е сърдит на държавата. "Административното бреме остана непокътнато, продължават съмнителните обществени поръчки. В съчетание с относително ниския данъчен морал на населението се създават достатъчно силни нагласи за нарушаване на правилата", коментира консултантът в АИКБ Станислава Симеонова.


Защо бизнесът посивява според АИКБ:

- липсата на държавна политика за защита на българските производители;

- корупцията сред чиновниците, отключваща цяла верига от нерегламентирани практики, в която се въвличат и работодателите;

- неефективността на разследващите органи и съдебната система, което е «покана» към нелоялните фирми да поемат рисковете от работа в сивото пространство;

- прилагането на двойни стандарти спрямо фирмите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив