28 Март 2024, 13:29 Днес (7) | Вчера (12)

Синдикати: Да се забрани ранното пенсиониране по принуда

12 Февруари 2016 09:02 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2016, 09:03

Според синдиката тази разпоредба е в разрез с пенсионната реформа, с която се завишават годините за стаж и възраст за пенсиониране

Да се забрани принудителното ранно пенсиониране на учители и категорийни работници, призовават от КТ "Подкрепа". Синдикатът е отправил апел до премиера Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева за преразглеждане на разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда, които позволяват на работодателите да прекратят едностранно трудовите договори с работници и служители, придобили право на пенсия. Според синдиката тази разпоредба е в разрез с пенсионната реформа, с която се завишават годините за стаж и възраст за пенсиониране. "Това преобръща наопаки принципите на пенсионното осигуряване - пенсията от право се превърна в задължение", коментира пред "Стандарт" президентът на  КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Разпоредбата действа от началото на 2015 г., като мотивът за нея бе да се даде възможност за освобождаване на работни места за младите.  Според синдикатите обаче работодатели злоупотребяват и накърняват правата на работещите. Пример за това е масовото ранно принудително пенсиониране на учители в страната в началото на тази учебна година. "Тези хора са тройно прецакани, защото освен че ги освобождават от работа, без да го желаят, те ще получават намалена пенсия от Учителския пенсионен фонд до навършване на нормалната пенсионна възраст в страната, а след това редовната им пенсия също ще бъде намалена", разясни Манолов. За този проблем КТ "Подкрепа" алармира и новия министър на образованието Меглена Кунева.

Синдикатът посочват и друг притеснителен пример - за сравнително кратък период от време са били пенсионирани около 200 специалисти в АЕЦ "Козлодуй". "Повече от ясно е, че на българския пазар на труда е невъзможно да бъдат намерени специалисти с тези квалификация и опит, които изискват въпросните работни места", заяви Манолов.  По този повод профсъюзите молят министъра на енергетиката Теменужка Петкова да потърси отговорност от изпълнителните директори на атомната централа заради безотговорното им поведение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив