25 Април 2024, 18:53 Днес (14) | Вчера (12)

Системата за ранно предупреждение се оказа безсилна пред градушката в София

10 Юли 2014 08:53 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2014, 08:54

Общината впрегна всичките си сили и призова и гражданите да се включат в отстраняването на щетите

Градушката, която взе една жертва в София, рани над 40 души и нанесе щети на стотици сгради и десетки хиляди коли в късния следобед във вторник, е била засечена от синоптиците, но информацията за предстоящото бедствие се загубила между институциите. Това стана ясно от различните коментари вчера. 

От Агенцията за борба с градушките казаха, че са съобщили на Военновъздушните сили на армията, ръководство "Въздушно движение", Гражданска защита и НИМХ за образувалия се градоносен облак, но той е стигнал София за 15 минути. "Съобщенията, които предполагам, че очаквате да бъдат изпратени до населението, са задължение на други институции, на които ние предаваме в реално време нашата радарна информация. Там има специалисти, които всеки божи ден казват: "Не е наша задача да го направим", обяви директорът на агенцията Николай Николов. Това е именно Гражданска защита. "Справката показва, че имам данни само от НИМХ, и то за краткотрайни превалявания", каза пред "Сега" Валентин Кръстев от ГЗ.

Той обясни, че системата за ранно предупреждение не се е задействала, защото за това са нужни 15 минути, а облакът се е образувал за 7-8 минути. Единственото, което е могло да се направи, ако Гражданска защита е била информирана, е било да се изпратят по-бързо екипи. 

Столичната община също се оплака, че не е получила необходимите данни своевременно. "Въпреки че обикновено получаваме информация от метеорологичните служби за различни по-тежки природни явления, този път тя не беше постъпила и всъщност ние реагирахме в първите минути на градушката, когато видяхме, че ситуацията започна да става доста сериозна", призна кметът на София Йорданка Фандъкова. 

От НИМХ обясниха пред "Сега", че не са подали данните до Столичната община, но около два часа преди градушката е съобщено по националното радио за задаващия се облак. "Такива явления не могат да се прогнозират денонощие предварително. Те се засичат от радар. До други институции не сме подавали информация, защото нямаме такава уговорка", оправда се Христо Христов от института. Това обаче не е вярно, тъй като в националните ангажименти на НИМХ, качени на сайта им, задължението присъства. От РВД препратиха въпросите към транспортното министерство. До редакционното приключване на броя никой не бе открит за коментар. 

Николай Николов обясни още, че не е имало вариант градушката да бъде предотвратена. "Технология, която да защитава населени места от градушка, поне на мен не ми е известна", заяви той. Агенцията обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София. Не стана ясно дали облакът е можел да бъде "прихванат" по пътя му от сръбската граница преди столицата. Вчера МС отпусна допълнително 1.2 млн. лв. на агенцията, с което се реши проблемът с липсата на средства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив