29 Март 2024, 10:36 Днес (3) | Вчера (11)

Слагат нова такса на тока

09 Октомври 2014 09:05 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2014, 09:05

Разсрочват договорите с американските централи

Въвеждане на нова такса за производителите на ток обмисля Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това стана ясно от думите на председателя на комисията Светла Тодорова. Този път с таксата ще бъдат обложени не само ВЕИ централите, а всички дружества, произвеждащи електричество. Парите, събирани от новата такса, ще бъдат използвани за подпомагане на социално слабите граждани да покриват разходите си за ток.
Тодорова съобщи, че експертите на регулатора са готови с проверката на производителите на електроенергия от възобновяеми източници и първият междинен доклад е изготвен. Но документът още не е обсъден от ръководството на ДКЕВР. Има нарушения, включително и по отношение на това кога са сключени договорите за присъединяване и кога е започнала реалната работа на предприятията, каза Тодорова. Това разминаване е важно, защото по-ранното подписване на договорите би могло да означава и по-благоприятни условия за производителите - например да се възползват от по-високите преференциални цени за изкупуване на тока, които важаха преди две години. Дали работата по изграждането е продължила след сключването на договора за присъединяване трябва да бъде доказано, заяви още Тодорова. За тези проверки обаче липсват достатъчно средства. Бюджетът на ДКЕВР за 2014 г. е бил 3,9 млн. лв., или с 2 млн. лв. по-малко от поисканите от регулатора. Допълнително са били удържани 5% като резерв, а след това бюджетът е бил свит с още 10%. В момента дефицитът в ДКЕВР е 700 хил. лв., изчисли Тодорова.
Усилията на ДКЕВР за възстановяване на баланса в електроенергийната система са насочени и към договорите с американските централи в комплекса "Марица-изток". Според Тодорова централите са изразили готовност за разговори, но вероятно ще искат нормата на възвръщаемост да им се запази. Затова възможен вариант е разсрочване на договорите за изкупуване на тяхната енергия, които в момента са за 15 години, какъвто вече беше споменат от служебния енергиен министър Васил Щонов. Подобен вариант се обсъжда и за договори с ВЕИ инвеститори. На трето място се работи за подобряване на ефективността в управлението на държавните дружества в енергетиката.
Председателят на ДКЕВР допълни, че служебното правителство работи по промени в Закона за енергетиката, които касаят избора на членове на енергийния регулатор. Предложението е ръководството на комисията да се избира от парламента, а не както досега от Министерски съвет. Така ще бъде "прекъсната връзката между председателя и властта", обясни Тодорова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив