20 Април 2024, 02:43 Днес (0) | Вчера (10)

Следим през смартфона за тапи на пътя

29 Август 2014 09:02 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 август 2014, 09:04

Пуснаха първите 120 автоматични брояча на трафика

От догодина ще можем да следим през смартфоните си къде по пътищата в страната има задръствания. Това ще стане възможно с пускането на третия етап от автоматизираната система за следене на трафика, съобщи за "Монитор” Николина Чапанова, директор в АПИ.

"Единият елемент от нея ще бъде софтуерно приложение за модерни мобилни телефони, което ще дава информация за пътищата”, поясни Чапанова. "Друг елемент от бъдещата интелигентна система ще са променливите пътни знаци (светлинните табла), които отдавна са въведени в Европа”, добави експертът.

Проектът за обща интелигентна информационна система, обхващаща всички автоматични броячи, монтирани по българските пътища, ще бъде реализиран с пари по ОП "Техническа помощ”. АПИ вече е одобрена за бенефициент по програмата.

"Преди него догодина ще трябва да бъде завършен и вторият етап, който предвижда монтирането на 100 автоматични брояча по първокласните пътища и аутобаните, като ще се използват пари от оперативна програма "Транспорт” (ОПТ), уточни Чапанова.

Вчера пътната агенция обяви пускането на първите 120 автоматични брояча на трафика, монтирани на различни места по най-натоварените второкласни и третокласни пътища на страната. Това дава възможност за първи път АПИ да отчита трафика автоматично и с голяма точност. Технологията позволява информацията от всички точки на работещата денонощно система на всеки 5 мин. да постъпва в сървъра на пътната агенция.

"Първите получени данни от системата дават интересни резултати”, каза Мирослав Ценов, началник на отдел в АПИ. "На места по второкласните и третокласните пътища трафикът е по-натоварен от автомагистралите и първокласните пътища”, поясни той.

Пробните преброявания сочат още, че най-натовареният второкласен път е II - 18 - Софийски околовръстен път. Средно на денонощие през него преминават между 20 000 и 35 000 моторни превозни средства.

Над 2,8 млн. лв от ОП "Регионално развитие” са инвестирани в изграждането на първата система за автоматизирано събиране на данните за трафика по републиканските пътища от II и III клас. 91 от монтираните броячи са на второкласните пътища, а 29 са на третокласни.

"Новата система ще доведе до спестяване на доста пари”, смята шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров. "Досега за ръчно преброяване на трафика всяка година се дават по 1 млн. лв., а на всеки 5 години тази сума нараства 3,5 пъти, защото се прави разширено проучване”, поясни той.

"Новата система е с индуктивни датчици, монтирани в асфалта, и камери и позволява интелигентно разпознаване на вида на превозното средство. Данните от камерите ще се използват само за информация за трафика”, каза Станимир Механджийски от фирмата - изпълнител на проекта.

Според експертите от АПИ обективното събиране на информацията за натовареността на пътищата ще помогне за много по-правилно планиране на ремонтите и реконструкциите по пътищата. Точните данни за трафика ще дадат възможност и за по-лесно обосноваване на исканията на страната ни за отпускане на пари от еврофондовете за обновяване на пътната ни мрежа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив