25 Април 2024, 05:13 Днес (0) | Вчера (12)

Служителите в 500 000 фирми могат да останат без пенсия

13 Август 2012 08:45 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 август 2012, 08:56

Едва 10 000 работодатели, които не са се пререгистрирали, са поискали от НОИ да приеме архивите им

Стотици хиляди българи са изправени пред опасността да не успеят да съберат нужните им документи за доказване на осигурителен стаж и доход заради недомислиците със задължителната пререгистрация на фирмите. Над половин милион работодатели, които не са се пререгистрирали, трябва да предадат осигурителната си документация в НОИ до края на 2012 г. За първите шест месеца обаче едва 9603 юридически и физически лица, прекратили дейността си на осигурители, са направили това. Самата процедура на приемането е доста трудоемка и бавна, тъй като всяка ведомост трябва да бъде проверена от контрольори на НОИ. Още 1816 осигурители вече са предали документация и за тях може да се издават документи за пенсиониране.

В същото време фирмите, които не са се пререгистрирали и служебно ще бъдат заличени от Търговския регистър, са 537 005. Те вече нямат право да развиват дейност, т.е. няма как да имат правоприемник, и според законодателни промени от началото на годината трябва да предадат цялата си осигурителна документация в НОИ до края на 2012 г. Става въпрос за обработката и сканирането на милиони ведомости за години назад и физически това няма да е възможно. По информация на "Сега" се очаква през септември срокът да бъде удължен с година, но едва ли и той ще е достатъчен. За сравнение - от старта на осигурителния архив през 2005 г. досега е приета документацията на 23 284 фирми, а електронно обработените страници са 20.9 млн.

Ситуацията става още по-сложна, след като в средата на юли правителството прие промени в закона за Търговския регистър, с които се отменя изискването съдът в срок до 1 октомври 2012 г. да изпрати в Агенцията по вписванията списък с данните на фирмите, които не са поискали пререгистрация. Тези списъци трябваше да се качат на сайта на агенцията и така всеки заинтересован - гражданин, институция или кредитор, да откриват лесно какво се е случило с фирмата. Ако промяната мине и през парламента, хората, банките и кредиторите сами ще трябва да разследват къде е била последната регистрация на фирмата, да обикалят съдилищата и да търсят информация за съдбата им, за да си събират вземанията и документите за пенсиониране.

Според справката на агенцията най-много фирми, които не са пререгистрирани и ще бъдат заличени служебно - почти 444 000, са еднолични търговци. 

От НОИ отдавна обясняват, че един от големите проблеми на хората преди пенсиониране е липсата на история на фирмите - промяна на собственика, на имената, на адреса, кога са останали без правоприемник и т.н. Така мнозина не могат да се ориентират дали старият им работодател е прекратил дейността си, за да си търсят документите от НОИ, или си има правоприемник, както и къде да открият новия адрес. 

СЪВЕТ

Според трудовото и осигурителното законодателство работодателите са длъжни в срок от един месец от прекратяване на трудовите правоотношения да издават документи за пенсиониране на служителите си. От НОИ съветват при напускане на дадена работа хората да се възползват от това право, тъй като след години, дори да е изчезнал архивът на фирмата им, осигурителните документи ще се признават при пенсиониране. Същото могат да направят и работилите във фирмите, които ще бъдат служебно ликвидирани. На по-късен етап, когато от пазара на труда започнат да излизат хора със стаж само след 2000-ната г., хартиените документи вече ще станат излишни, тъй като ще може да се разчита на електронния персонален регистър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив