19 Април 2024, 10:02 Днес (4) | Вчера (11)

Софиянка на 40 г. със заплата до 1 000 лева

14 Декември 2015 08:55 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 декември 2015, 08:57

Средният получател на потребителски заем от банките е жена на възраст между 35 и 40 години от София, с висше образование, омъжена и със заплата от 500 до 1000 лева

Профилът е създаден по данни от проучване на финансовия пътеводител "Моите пари", въз основа на които съвместно с Пощенска банка започват информационно-образователна програма за потребителски кредити.

Възрастта на гражданите, които теглят потребителски кредити от банките, непрекъснато спада, сочи проучването, в което са участвали 1093 души. За 2015 г. най-активни в това отношение са хората между 35 и 40 години, които съставляват 20% от кредитополучателите. С 1 процент по-малко са клиентите на банките между 45 и 50 г. Само 2 % са длъжниците в младежка възраст между 18 и 25 г. 58% от тях са жени, а 42% - мъже. 68% са обвързани - 52% имат сключен брак, а 16% съжителстват на семейни начала. 

Най-сигурни в бъдещите си доходи, естествено, са висшистите - 45% от клиентите с потребителски заеми имат магистърска степен от ВУЗ. На второ място са тези със средно образование - 32%, а бакалаврите са 11 на сто.

Това е обяснимо - на тях им предстои да довършват следването си и затова избягват да се впускат във финансови авантюри. Докато среднистите явно са хора, които имат занаяти и професионални умения от техникуми или други специализации и вече имат сигурни работни места, за да могат да си плащат вноските. Наличието на стабилен партньор също създава увереност, че може да се посрещат по-големи задължения в идните години.

Ръстът на потребителските кредити през годината е най-значителен, въпреки че всички очакваха с успехи да се отличат ипотеките. Това сочат данните на БНБ до момента, заяви Румен Радушев, шеф на управление "Индивидуално банкиране и алтернативни канали" в Пощенска банка, а растежът, специално за банката за единадесетте месеца на годината спрямо същия период на м. г., е двуцифрен, поясни той. Според него промените в потребителското кредитиране следват промените в клиентското поведение. По данни на статистиката на БНБ през септември 2015 г. в цялата банкова система са изтеглените нови потребителски заеми с 40 млн. повече, отколкото през предишния месец. Това е добра новина в сравнение с отчетите през последните години, където преобладава спад не само в този сегмент от кредитирането. Добри са и очакванията за близкото бъдеще - според анкета на финансовия сайт "Моите пари", анализиран съвместно с Пощенска банка, 35 % от запитаните имат намерение да изтеглят нов потребителски заем, 12 процента - жилищен, а 2 % ще ползват овърдрафт.

Въпреки, че останалите 51% нямат намерение да вземат нов заем, все пак на фона на досегашния спад в кредитирането, тези резултати дават надежда, че потреблението се съживява. Една четвърт от хората вземат тези пари за ремонт, обзавеждане и строителство, една пета - за обединяване и рефинансиране на стари задължения, сочи проучването на "Моите пари". Добрата новина е, че все повече клиенти на банките (62%), които са изтеглили потребителски кредити, погасяват своите задължения в срок, а 27% си позволяват да допускат просрочия до един месец. Това показва, че все повече хора се отнасят с необходимата сериозност към задълженията си и кредитната си история, и може би - подобряване на финансовото им състояние. 63 % признават, че закъсненията силно ги притесняват, защото ще им попречат да получат нов кредит. За 13 % това обаче няма никакво значение, а 5 на сто признават, че не знаят какво значи кредитна история. Подобни признания, показващи много ниска финансова грамотност, има и в други отговори на въпроси от анкетата. Така например над една пета от запитаните явно нямат представа и не се интересуват от годишния процент на разходите (ГПР) по кредитите си. Те са дали отговори от "не знам какво е ГПР" до посочване на размера му от 16 -20, дори над 40% - такива цени на кредита в българските банки просто няма. Затова Пощенска банка и "Моите пари" стартираха информационно-образователна програма за потребителски кредити.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив