19 Април 2024, 06:26 Днес (0) | Вчера (11)

Спасението за българския бизнес в кризата е на Изток

29 Октомври 2012 08:46 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 октомври 2012, 08:47

Маршалите са магнит за БГ капитали

Парите на заможните българи отлитат към Маршаловите острови. Не става въпрос за изнесените с куфарчета пачки, а за легални инвестиции. Малката държава в Микронезия е номер 1 по привлечен БГ капитал през последните двайсетина години.
Откакто БНБ смята инвестициите, до юли 2012 г. - от страната ни са излезли близо 1,4 млрд. евро. От тях 189,3 млн. са отпътували към кораловите островчета в Тихия океан. Може би не е случаен фактът, че Маршаловите острови не само е офшорна зона, но е и единствената държава в света, която не е подписала споразумение срещу прането на пари.
Иначе за първите шест месеца на 2012 г. най-привлекателна за родните инвеститори се оказва Сърбия, следвана от Унгария и Австрия. По-голямата част от вложенията не са в бизнес, а в покупка на недвижими имоти. 

Спасението за българския бизнес в кризата е на Изток. Арабските държави, Русия и страните от бившия СССР, които не са ударени от кризата, предлагат работа и пазари за родните строители и производители на храни, напитки и цигари. 
Някои големи строителни компании вече имат офиси, представителства или поне партньори в Близкия изток. Наши фирми пробваха да пробият на пазара в Ирак веднага след края на войната. В момента изпълняват поръчки предимно в жилищно строителство, научи "Стандарт". За да получим по-големи проекти обаче, са нужни контакти и доверие, обясниха от фирмите, опипали почвата по тези георграфски ширини.
Водени са разговори и за изграждането на магистрали в Ирак, обясни председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. Правителството в Багдат обаче е на мнение, че подобни големи инфраструктурни обекти трябва да се дадат на концесия. А това изисква огромни инвестиции, които не са по силите на родните компании. Затова те се отказват, обясни Глосов.
Строителите ни получиха покана за участие в търгове в Катар и по време на държавното посещение в емирството. Министърът на местното самоуправление и планирането на Катар - шейх Абдулрахман бин Халифа Ал Тани, остана възхитен от метрото ни и заяви, че Катар е готов да се учи от опита ни в бъдещия си проект за подземна железница. Дали българска компания ще успее да се пребори за такава поръчка с конкуренция от цял свят, все още е под въпрос.
Много сериозна е възможността родни фирми да успеят да пробият в Русия и страните от региона, обясни Глосов. В държавата на Путин предстои изпълнението на мащабни проекти заради предстоящото световно първенство по футбол през 2018 г. Все още се работи и по комплексите за зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. В Калининград кипи огромно строителство, обясни Глосов. Както и в Арабския свят, и в Русия родният бизнес може да пробие само с усилията на целенасочена държавна политика.
В началото на ноември строителни фирми ще са в официалната делегация на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която ще посети Азербайджан. По покана на посланика ни в Баку Мая Христова наши компании ще присъстват на двустранен форум, на който се надяват да подпишат договори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив