19 Април 2024, 00:30 Днес (0) | Вчера (11)

Спец по кризи поема БНБ

27 Май 2015 09:00 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 май 2015, 09:10

ГЕРБ номинира Димитър Радев за гуверньор на националния трезор

Димитър Радев е кандидатурата на ГЕРБ за председател на БНБ. Предложението обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Радев беше представен от Стоянова на депутати от Реформаторския блок. След срещата обаче никой не успя да зададе въпроси на кандидата на ГЕРБ. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова организира неформални срещи на кандидата за управител на БНБ и фаворит на ГЕРБ с всички парламентарни групи. След срещата с депутати от Реформаторския блок председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова определи разговорите като "опознавателна среща": "Чисто информационна, опознавателна среща на първия номиниран за управител на БНБ. Г-н Радев ще се срещне с всички парламентарни групи, търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на управител, защото това би дало знак, ако политиците подкрепим единно този път избора на управител, че подкрепяме промяна в БНБ, подкрепяме стабилизирането на Централната банка и това за мен е по-важно. Ако се постигне съгласие за този номиниран кандидат, може в едномесечен срок да бъде избран новият управител", обясни Стоянова.

Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов, който е настоящ подуправител в БНБ, а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. В момента Радев е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка в МВФ. В края на март финансовият министър Владислав Горанов призна, че кабинетът преговаря с двама български финансисти да поемат управлението на БНБ. И двамата работят за Международния валутен фонд (МВФ) - Димитър Радев и Николай Георгиев.

Късно снощи стана ясно, че ГЕРБ подготвя и промени в закона за БНБ, с които ще се позволи трезорът да има нов управител преди мандата на Иван Искров да изтече през октомври. Депутати от ГЕРБ коментираха, че очакват Иван Искров да подаде оставка до юли месец, след като ГЕРБ внесе официално номинацията на Димитър Радев за гуверньор. Промени в закона за БНБ ще бъдат внесени едва след като номинацията на Радев стане факт. Идеята е, ако предсрочно бъде прекратен мандатът на управителя на БНБ, наследникът му да встъпи в длъжност, без да е изтекъл срокът на управление на предишния гуверньор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив