25 Април 2024, 17:11 Днес (13) | Вчера (12)

Специализациите за лични лекари са блокирани

20 Юли 2015 09:03 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2015, 23:46

Няма кой да им плаща задължителните възнаграждения

Въпреки че новият ред за специализации на лекарите осигури доста облекчения за младите медици, които специализират в болниците, последните промени в наредбата на здравното министерство създават големи затруднения пред тези, които искат да получат специалност по обща медицина.

Промените в наредбата за специализации гарантират, че младите лекари ще получават възнаграждения над две минимални заплати, които им се плащат от обучаващата ги организация - най-често болниците. За новозавършилите лекари и тези без специалност, които са избрали да станат общопрактикуващи, специализацията е недостъпна, предупреждават от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Причината е, че тези медици специализират в практиките на джипита, които имат акредитация за обучение. Личните лекари трябва да сключат трудови договори със специализантите и да им плащат по около 1000 лв. заплата в продължение на 3 години. "Това прави абсолютно невъзможно участието на тази практика в процеса на специализация, тъй като няма откъде да се осигурят тези допълнителни средства. Обучаващият лекар е акредитирал практиката си, защото има качествата да бъде база за обучение", коментират от сдружението. За момента обучаващите лекари получават от МЗ по 80 лв. месечно за работата си със специализант. "Хипотезата, че специализантът ще изработва възнаграждението си, в практиките за първична помощ не е валидна, тъй като, ако е имало необходимост или изискванията на здравната каса са го налагали (както е при практики с голяма пациентска листа), то втори лекар вече ще има назначен", допълват от НСОПЛБ.

Възможно е като "бази за обучение" по специалността "Обща медицина" да бъдат определени и университетските болници. "По тази специалност обаче обучението включва 12 модула, които с изключение на "Основи на общата медицина" се провеждат на базата на още повече болнични отделения. Възниква въпросът: кое от всички отделения и в кой момент да бъде "база за обучение" и дали не е редно да сключват отделни трудови договори със специализанта?", питат се от сдружението.

От организацията предлагат да се обсъдят промени в наредбата за специализациите, за да може да се изчистят тези неясноти и да не се блокира обучението на джипита. Промените са в сила от януари. До м.г. повечето специализанти си плащаха за обучението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив